Biszkopt czekoladowy- bez proszku, dokładny przepis

autor: , kategoria: torty , dodano: 2012-03-25
  • Mniam: 8
    Mniam zdjęcie! Biszkopt czekoladowy- bez proszku, dokładny przepis
    Mniam: 8
    Mniam zdjęcie! Biszkopt czekoladowy- bez proszku, dokładny przepis

Składniki:

Przygotowanie:

Na blachę 18-20cm

0. Ustawić piekarnik na 170˚C, lub na 160 ˚C z termoobiegiem. Z termoobiegiem ustawia się zawsze nieco niższą temperaturę.

1. Do osobnej miski przesiać mąki (i kakao), wymieszać.

2. Oddzielnie ubić białka z szczyptą soli na sztywno, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier i żółtka, cały czas miksując.

3. Przesiać mąki do masy i wymieszać łyżką, lub nawet ręką- WAŻNE ŻEBY NIE MIKSEREM.

4. Dodać startą czekoladę, wymieszać. Wylać na blachę 20cm

5. Piec ok. do suchego patyczka w 160-170˚C. Nie podaje czasu bo u mnie to tak zawsze inaczej, ale po ok. 30-40 minutach sprawdzam go patyczkiem co 5 minut.


WAŻNE
*czekoladę można pominąć, ale z nią biszkopt wychodzi o wiele pyszniejszy
*ciasto nie może czekac, więc nastaw piekarnik koniecznie przed zaczęciem robienia biszkoptu
*mąkę TRZEBA przesiać przez sitko, żeby ja napowietrzyć
*białka ubite na sztywno to takie, które nie wypadają z miski jak ją przewrócisz do góry nogami
*jaja MUSZĄ byc świeże
*drobny cukier jest lepszy do wypieków
*mąka pszenna powinna byc o obniżonej zawartości glutenu (650), dodanie mąki ziemniaczanej spowoduje obniżenie zawartosci glutenu
*lepiej nie otwierac w czasie pieczenia piekarnika, tylko pod koniec, żeby sprawdzic patykiem- w czasie sprawdzania biszkoptu wszystkie okna i drzwi pozamykane, żeby przeciągu nie było, bo opadnie
*biszkopt powinien ostygnąc w piekarniku, kroimy już zimny
*forma NIE MOŻE miec wysmarowanych brzegów, a jedynie dno

jeszcze taka ciekawostka- rzucanie biszkoptem
zaraz po wyłączeniu piekarnika, należy rzucic biszkopt o podłogę z wysokości ok. 50 cm i z powrotem schowac do piekarnika, aby ostygł

w biszkopcie są pęcherzyki, w których znajduje się para wodna- gdy biszkopt stygnie para zmienia sie w wodę, zmniejsza się objętośc pęcherzyków i ciasto zapada się. Uderzenie biszkoptem o podłogę powoduje "rozszelnienie ciasta" i dostanie się powietrza w miejsce pary i nic nie opada

Biszkopt można przełożyc kremem, dżemem, dowolnie ozdobic.

U mnie tort Ciasteczkowy Potwór- przełożony na szybko kremem z torebki i dżemem porzeczkowym.
Oczy zrobione z masy cukrowej, obłożony bitą śmietaną z niebieskim barwnikiem i posypany niebieską posypką- dla efektu futra potwora.
Bardzo prosta ozdoba, a przy tym efektowna.

    Śr. ocena: 4.75 / recenzji: 2 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 90 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 15

Komentarze

  • iizabelaa, 2012-03-26 09:00:19
    iizabelaa
    Pięknie wygląda, cudo!

    Ale co to jest "niebieska posypka"??
    Komentarz
  • granola, 2012-09-15 12:10:13
    granola
    pozwole nie godzic z niektorymi odnosnikami:
    - biszkopt robi sie na mace tortowej czyli 450 na innej moze nie wyjsc taki puszysty a czasem moze w ogole nie wyjsc, w biszkopcie chodzi i puszystkosc
    - mozna wyciagnac goracy biszkopt, nie trzeba czekac zeby stygl w piekarniku
    - rzuca sie z wysokosci max 30cm, najlepiej 20cm i nie trzeba chowac, gdyz udezenie powoduje ze juz nie opadnie
    - mozna posmarowac boki formy, spowoduje to piekne odchodzenie biszkoptu
    a tutaj moj biszkopt lamiace prawie wszystkie Twoje rady
    Komentarz
  • agnieszka_ask, 2013-04-25 08:42:02
    agnieszka_ask
    0
    Fajny torcik. Mąki użyłam jakiej miałam (tu gdzie mieszkam jest tylko jeden typ i nie mam pojęcia jaka jest zawartość glutenu), ale tortowi to nie przeszkadzało. Po upieczeniu biszkoptem rzuciłam. Z jakiej wysokości?? A bo ja wiem, nie z za wysokiej, bo się bałam o kafelki w kuchni
    Jak dla mnie ok. Bardzo szybko się go robi, więc na pewno jeszcze raz będzie na moim stole w różnych wariacjach
  • Korah, 2013-09-16 19:54:43
    Korah
    0
    Dziękuję za rady odnośnie biszkoptu, niestety mój zawsze opada, chociaż w smaku pozostaje przepyszny, może właśnie diabeł tkwi w szczegółach A powiesz, w jaki sposób i czym ozdobiłaś tak przepieknie biszkopt???

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem