Waniliowe muffiny

autor: , kategoria: babeczki i muffiny , dodano: 2012-03-26
  • Waniliowe muffiny

Składniki:

  • mąka pszenna [280 g]
  • proszek do pieczenia [2 łyżeczki]
  • soda oczyszczona [0.5 łyżeczki]
  • białko z jajka [2 ]
  • jogurt naturalny [250 g] (1 szklanka)
  • olej [3 łyżki]
  • ekstrakt waniliowy [1 łyżeczka]
  • cukier [115 główek] (drobny)

Przygotowanie:

Przesiej mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Dosyp cukier.

Jajka ubij lekko, a następnie dodaj jogurt, olej i ekstrakt waniliowy. Wymieszaj wszystko.

Pośrodku suchych składników zrób wgłębienie, wlej do niego składniki mokre i połącz całość. Nie mieszaj zbyt długo - tylko do połączenia się składników.

Ciasto wlewaj do papilotek umieszczonych w foremce na muffinki do 2/3 wysokości. Nie wlewaj zbyt wiele ciasta do jednego dołka - muffinki bardzo urosną.

Piecz w 200 st. C przez ok. 20 minut - do osiągnięcia złotobrązowego koloru.

Smacznego!
Przepis z "1001 Cupcakes, Cookies and other tempting treats"

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 35 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 10

Polecany film:

Muffiny reniferki FB

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką