Bułki na jogurcie

autor: , kategoria: bułki i rogaliki , dodano: 2012-03-26
  • Bułki na jogurcie

Składniki:

  • mąka pszenna [500 g]
  • cukier [1 łyżka]
  • sól [1.5 łyżeczki]
  • jogurt naturalny [200 g]
  • mleko [120 g]
  • jajka [1 szt.]
  • masło [60 g]
  • drożdże [7 g] (instant)

Przygotowanie:

Wszystkie składnki (w temperaturze pokojowej) włożyć do miski i zagnieść ciasto (można użyć miksera - ja tak zrobiłam). Wyrobione ciasto przykryć ścierką i odstawić do wyrośnięcia na 1 - 1 1/2 godziny. Następnie ciasto wyjąć na oprószony mąką blat, uformować wałek i podzielić na 12 równych części. Uformować okrągłe bułeczki. Obtoczyć je w oleju i ułożyć w natłuszczonej tortownicy lub na blasze. Formę przykryć i ponownie odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

Piekarnik nagrzać do temp. 200ºC. Bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać ziarnami sezamu lub makiem. Piec 20-25 minut.

Zamiast jogurtu naturalnego można użyć jogurtu owocowego i wtedy uzyska się słodkie bułeczki.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 12

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: jagodzianki

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    TARTA Z KURKAMI
  • Mniam: 4
    Tarta ze szpinakiem, boczkiem i fetą
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem