Ptysie z bitą śmietaną

autor: , kategoria: ciasta kruche i francuskie , dodano: 2012-03-26
  • Ptysie z bitą śmietaną

Składniki:

  • CIASTO
  • mąka tortowa [200 g]
  • woda [250 ml]
  • jajka [5 szt.]
  • sól [1 szczypta]
  • Nadzienie
  • śmietanka 36% [500 ml]
  • cukier waniliowy [1 op.]
  • cukier puder [3 g] (do posypania Ptysi)
  • masło [100 g] (do wysmarowania blachy)

Przygotowanie:

1.Masło z wodą i szczyptą soli doprowadzić do wrzenia w średniej wielkości garnku.

2.Szybkim ruchem wsypać przesianą mąkę do wrzątku i dalej gotować na małym ogniu stale mieszając.

3.Gdy ciasto zrobi się gładkie, lśniące i zacznie odstawać od brzegów garnka zdjąć z ognia i zostawić na 5 minut do przestudzenia.

4.Stopniowo dodawać lekko rozbełtane jaja (można też całe) mieszając mikserem z łopatkami spiralnymi do uzyskania miękkiego i w miarę jednolitego ciast.

5.Rękawem cukierniczym lub łyżką formować ptysie na posmarowanej masłem i przelanej wodą blaszce (w pewnej odległości od siebie gdyż spore wyrosną. Nie jest więc konieczne dodawanie proszku do pieczenia).

6. Piec do zrumienienia około 20 minut w temperaturze około 200 stopni bez termoobiegu. Nie otwierać piekarnika przed upływem 15 minut, bo ciasto opadnie. Na dno piekarnika można wstawić naczynie z wodą.

7. Po upieczeniu jeszcze gorące ptysie przekroić nożem i ułożyć na metalowej kratce do ostygnięcia.

Nadzienie:
Dobrze schłodzoną śmietanę ubić z cukrem waniliowym i cukrem pudrem.
Ptysie przełożyć bitą śmietaną i posypać cukrem pudrem.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 50 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 8

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: ciasto z pigwą

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką