Placki z gotowanych ziemniaków

autor: , kategoria: placki , dodano: 2012-03-26
  • Placki z gotowanych ziemniaków

Składniki:

  • ziemniaki [500 g]
  • cebula [0.5 szt.]
  • natka pietruszki [0.5 szt.]
  • śmietana [2 łyżki]
  • jajka [1 szt.] (lub 2 jajka)
  • masło [2 łyżki]
  • sól [1 szczypta] (do smaku)
  • pieprz [1 szczypta] (do smaku)
  • olej (do smażenia)

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie. Ubijamy tłuczkiem albo przeciskamy przez praskę. Studzimy(ja wykorzystałem ziemniaki pozostałe od obiadu).

Do ziemniaków wbijamy jajka, dodajemy śmietanę, opłukaną i drobno pokrojoną pietruszkę oraz obraną i drobno pokrojoną cebulę. Wszystko mieszamy, zarabiamy masę i doprawiamy do smaku.

Na patelni rozgrzewamy olej. Z ciasta formujemy małe placuszki. Smażymy z obu stron na rumiano. Nadmiar tłuszczu można osączyć na papierowych serwetkach.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 25 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 15

Polecany film:

Racuchy z jabłkami FB

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 2
     Krokiety z rożków waflowych (nadziewane mięsem i pieczarkami)
  • Mniam: 3
    Racuchy na jogurcie:hit ekspresowej kuchnii
  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)
  • Mniam: 1
    Panna cotta