Placki ziemniaczane po zbójnicku

autor: , kategoria: przekąski na ciepło , dodano: 2012-03-27
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Placki ziemniaczane po zbójnicku
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Placki ziemniaczane po zbójnicku
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Placki ziemniaczane po zbójnicku
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Placki ziemniaczane po zbójnicku
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Placki ziemniaczane po zbójnicku
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Placki ziemniaczane po zbójnicku

Składniki:

  • pieczarki [250 g]
  • boczek wędzony [150 g]
  • cebula [1 szt.]
  • ziemniaki [1 kg]
  • śmietana kwaśna [1 łyżka]
  • jajka [2 szt.]
  • mąka [2 łyżki]
  • pietruszka [1 szczypta] (posiekana)
  • sól [1 szczypta] (do smaku)
  • pieprz [1 szczypta] (do smaku)
  • olej (do smażenia)

Przygotowanie:

1. Boczek, pieczarki i cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć i ostudzić.

2. Ziemniaki obrać, opłukać, zetrzeć na drobnej tarce i lekko odcisnąć

3. 3Do startych ziemniaków dodać mąkę, jaja, śmietanę, pietruszkę, podsmażony boczek z cebulą i pieczarkami, posolić, dodać pieprz.


4. Na patelni rozgrzać olej i kłaść łyżką porcje ciasta. Smażyć na złoty kolor z obu stron.

Najlepiej smakuja ze smietaną..

SMACZNEGO!

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 8

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: puree z dyni

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 2
     Krokiety z rożków waflowych (nadziewane mięsem i pieczarkami)
  • Mniam: 3
    Racuchy na jogurcie:hit ekspresowej kuchnii
  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)
  • Mniam: 1
    Panna cotta