Kruche babeczki z kremem orzechowym

autor: , kategoria: ciasteczka, ciasta kruche i francuskie , dodano: 2012-03-29
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kruche babeczki z kremem orzechowym
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kruche babeczki z kremem orzechowym

Składniki:

Przygotowanie:

Ciasto kruche:
Mąkę siekamy z masłem. Dodajemy cukier puder, cukier waniliowy, żółtka i zagniatamy ciasto. Gdyby nie chciało sie zagnieśc można dodać trochę śmietany 18%. Zagniecione ciasto owijamy folia i wstawiamy do lodówki na 30 minut. Schłodzone, rozwałkowyjemy i przykrywamy nim foremki na babeczki (foremek nie smarujemy niczym). Dociskamy ręką ciasto i wylepiamy nim dokładnie foremki. Babeczki pieczemy w nagrzanym piekarniku do 190 stopni C na złoto (około 15 minut).
Upieczone, gorące babeczki ostrożnie wyjmujemy z foremek i studzimy.

Krem orzechowy:
Orzechy podsmażamy na patelni na złoto, aby wydobyć z nich aromat. Następnie mielimy je w maszynce do orzechów. Masło ucieramy na puszysta masę, porcjami dosypując cuekir puder. Następnie dodajemy po 1 żółtku i wszystkie zmielone orzechy. Na końcu dolewamy alkohol.

Ostudzone babeczki napełniamy kremem, przechowujemy w chłodzie i konsumujemy najlepiej w ten sam dzień lub na drugi dzień.

Smacznego!

*składniki na około 30 babeczek

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 30

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe