Barszcz biały

autor: , kategoria: zupy, Wielkanocne potrawy , dodano: 2012-04-01
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Barszcz biały
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Barszcz biały

Składniki:

  • marchew [1 szt.] (krojona)
  • pietruszka [1 szt.] (krojona)
  • seler [0.25 szt.] (krojony)
  • ziemniaki [8 szt.] (krojone)
  • kiełbasa [2 szt.] (pokrojona)
  • cebula [1 szt.] (krojona)
  • jajka [8 szt.] (gotowane)
  • majeranek [4 szczypty] (suszony)
  • czosnek [12 ząbków]
  • masło [50 g]
  • kabanos [6 szt.] (pokrojone)
  • boczek wędzony [250 g] (drobno pokrojony)
  • ser twarogowy [1 op.] (z czosnkiem)
  • pieprz indyjski [2 szczypty]
  • koncentrat barszczu białego [1 op.]
  • kostka rosołowa [2 szt.]
  • woda [2 l]
  • oliwa z oliwek [1 łyżka]
  • liście laurowe [2 szt.]

Przygotowanie:

Obrane warzywa kroimy w kostkę i wrzucamy do bulionu przygotowanego z wody i kostek rosołowych. Na patelni podsmażamy pokrojony boczek, kiedy pięknie się zarumieni - dodajemy pokrojoną kiełbasę oraz kabanosy.

W czasie smażenia gotujemy jajka na twardo w osolonej wodzie.

Kiedy mięso będzie dobrze podsmażone, lekko chrupiące - dodajemy je do warzyw i rozrabiamy biały barszcz w jednej szklance wody. Dolewamy do bulgoczącego wywaru. Czosnek obieramy i drobno siekamy, dodajemy wraz z twarożkiem czosnkowym i wlewamy kilka kropel oliwy. Próbujemy barszcz, doprawiamy do smaku, dodajemy pokrojone jajka (zostawiamy połowę by móc je przekrojone włożyć do zupy) i masło.

    Śr. ocena: 4.50 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 6

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: zupa ziemniaczana

Komentarze

  • Tereskaa, 2013-09-04 15:23:36
    Tereskaa
    0
    Ugotowałam dziś ten barszczyk, bo przepis wydał mi się ciekawy Ogólnie od początku uznałam, że jest w nim kilka składników, których nie użyję - bo wg mnie są zbędne... a więc ugotowałam bez serka twarogowego, bez masła, bez oliwy i bez kostki rosołowej. Dodawanie tłuszczu wydało mi się zbędne, gdyż używając boczku i kiełbasy tłuszcz wytopił się z mięska zaczynając smażenie na suchym teflonie. Kostka rosołowa to dla mnie zło sama chemia. Warzywka w zupce dały odpowiedni smak i to jest zdecydowanie wystarczające i naturalne To tyle moich modyfikacji
    Intryguje mnie ten serek twarogowy, jakoś go sobie nie wyobrażam w zupie, ale być może jestem w błędzie, dlatego jeśli ktoś spróbuje z serkiem to bardzo chętnie poczytam opinie

    Sukkub666 bardzo Ci dziękuję za przepis, rewelacja i pełnia aromatu, nawet gdy do wielkanocy mamy daleko
  • Dominika321_2, 2013-09-06 16:58:28
    Dominika321_2
    Niestety moim zdaniem przepis ma duży minus za ten koncentrat. Jak to tak? :/
    Twaróg faktycznie, ciekawy Gwiazdek nie daje, bo jeszcze nie robiłam.
    Komentarz
  • wicherek1989, 2013-10-05 23:19:12
    wicherek1989
    Ja kiedyś jadłam z twarogiem i polecam
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką