Indyk w sosie brzoskwiniowo-estragonowym

autor: , kategoria: z drobiu, Wigilijne potrawy (Boże Narodzenie), kuchnia fusion , dodano: 2009-12-15
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Indyk w sosie brzoskwiniowo-estragonowym
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Indyk w sosie brzoskwiniowo-estragonowym

Składniki:

  • filet z indyka [70 dag]
  • estragon [5 szczypt]
  • ziele angielskie [4 szt.]
  • goździki [2 szt.]
  • sól [2 plastry]
  • pieprz biały [1 szczypta]
  • brzoskwinie [450 dag] (w puszce)
  • śmietana [250 ml] (słodka!)
  • olej (do smażenia)

Przygotowanie:

Indyka opłukać, rozłożyć, posolić i popieprzyć. Zwinąć i zawiązać nitką. Cały puc mięsa obsmażyć na złoto ze wszystkich stron, aby białko się ścięło. Przełożyć do garnka, podlać odrobiną wody, wrzucić ziele, goździki i szczyptę estragonu. Dusić 30-40 minut, pod przykryciem, polewając mięso od czasu do czasu wytworzonym sosem.

Gotowe mięso ostudzić, pokroić w plastry.

Zrobić sos: śmietankę połączyć z pokrojonymi brzoskwiniami, przyprawić estragonem, odrobiną soli i pieprzu.

Połączyć mięso z sosem, podgrzać i serwować z ryżem.

15.12.2009

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 40 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: ciasto z truskawkami

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    TARTA Z KURKAMI
  • Mniam: 4
    Tarta ze szpinakiem, boczkiem i fetą
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem