Kolorowa pianka

autor: , kategoria: Wielkanocne potrawy , dodano: 2012-04-02
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kolorowa pianka
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kolorowa pianka

Składniki:

  • MASA:
  • jajka [5 szt.]
  • margaryna [1 kostka]
  • cukier puder [1.5 szklanki]
  • mleko [0.5 l]
  • żelatyna [3 łyżki]
  • galaretka [3 op.] (różne kolory)
  • Ciasto (biszkopt):
  • jajka [5 szt.]
  • cukier [0.75 szklanki]
  • mąka pszenna [0.75 szklanki]
  • mąka ziemniaczana [0.25 szklanki]
  • olej [3 łyżki]
  • woda mineralna [3 łyżki]
  • proszek do pieczenia [1 łyżeczka]

Przygotowanie:

Każdą galaretkę rozpuścic w szklance wody, odstawic. Gotowe galaretki pokroic w grubą kostkę.

Biszkopt:
Białka oddzielic od żółtek. Ubic pianę z białek, pod koniec ubijania dodawac stopniowo cukier. Następnie żółtka, olej i wodę oraz mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia.
Gotowe ciasto umieścic w blaszce i piec w nagrzanym piekarniku, w 180 stopniach około 30 minut.

Masa:
Żelatynę rozpuścic w gorącym mleku, ostudzic.
Żółtka utrzec z cukrem i margaryną.
Białka ubic na sztywną pianę.
Do utartej masy dodac gotową pianę z białek, rozpuszczoną żelatynę i pokrojone galaretki.
Dokładnie wymieszac, tężejącą masę wylac na biszkopt.

Ciasto przechowywac w lodówce.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 24

Polecany film:

Ciasto jogurtowe z borówkami

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 2
     Krokiety z rożków waflowych (nadziewane mięsem i pieczarkami)
  • Mniam: 3
    Racuchy na jogurcie:hit ekspresowej kuchnii
  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)
  • Mniam: 1
    Panna cotta