Mazurek kajmakowy

autor: , kategoria: ciasta kruche i francuskie, Wielkanocne potrawy , dodano: 2012-04-02
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Mazurek kajmakowy
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Mazurek kajmakowy
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Mazurek kajmakowy
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Mazurek kajmakowy

Składniki:

  • CIASTO
  • mąka pszenna [300 g]
  • masło [200 g]
  • cukier puder [100 g]
  • jajka [1 szt.]
  • masa kajmakowa
  • śmietana kremówka [1 szklanka]
  • cukier [10 łyżek]
  • masło [60 g]
  • cukier waniliowy [0.5 op.]
  • Dodatkowo
  • marmolada [1 op.]
  • Dekoracja
  • migdały, orzechy, rodzynki, owoce kandyzowane, posypka, draże itp.

Przygotowanie:

Ciasto:
Mąkę przesiać na stolnicę, posiekać z zimnym masłem. Dodać resztę składników i szybko zarobić kruche ciasto.
Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 min.
Ciasto podzielić na dwie części. Każdą rozwałkować na placek o grubości ok. ½ cm.
Każdy placek piec ok. 30 min w 190*C, na złoty kolor.
Ostudzone placki przesmarować marmoladą. Wierzch ciasta również posmarować marmoladą ale cieniutko.

Masa kajmakowa:
Śmietankę gotować z cukrem stale mieszając ok 20 min (gotować w dużym garnku na dużym ogniu).
Gdy masa zgęstnieje (spuszczona z łyżki kropla szybko zastyga) zdjąć garnek z ognia.
Do lekko przestudzonej masy dodać rozpuszczone masło i chwilę ucierać drewnianą pałką.
Kajmak bardzo szybko wylać na wierzch ciasta i udekorować jeszcze ciepły (bardzo szybko zastyga).
Smacznego :)

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 16

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: ciasto z pigwą

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)
  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem