Mazurek kajmakowy

autor: , kategoria: ciasta kruche i francuskie, Wielkanocne potrawy , dodano: 2012-04-02
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Mazurek kajmakowy
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Mazurek kajmakowy
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Mazurek kajmakowy
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Mazurek kajmakowy

Składniki:

Przygotowanie:

Ciasto:
Mąkę przesiać na stolnicę, posiekać z zimnym masłem. Dodać resztę składników i szybko zarobić kruche ciasto.
Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 min.
Ciasto podzielić na dwie części. Każdą rozwałkować na placek o grubości ok. ½ cm.
Każdy placek piec ok. 30 min w 190*C, na złoty kolor.
Ostudzone placki przesmarować marmoladą. Wierzch ciasta również posmarować marmoladą ale cieniutko.

Masa kajmakowa:
Śmietankę gotować z cukrem stale mieszając ok 20 min (gotować w dużym garnku na dużym ogniu).
Gdy masa zgęstnieje (spuszczona z łyżki kropla szybko zastyga) zdjąć garnek z ognia.
Do lekko przestudzonej masy dodać rozpuszczone masło i chwilę ucierać drewnianą pałką.
Kajmak bardzo szybko wylać na wierzch ciasta i udekorować jeszcze ciepły (bardzo szybko zastyga).
Smacznego :)

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 16

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe