Babka drożdżowa

autor: , kategoria: ciasta drożdżowe, Wielkanocne potrawy , dodano: 2012-04-02
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Babka drożdżowa
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Babka drożdżowa
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Babka drożdżowa
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Babka drożdżowa

Składniki:

Przygotowanie:

Pokruszone drożdże rozetrzyj w misce z łyżką cukru, wlej letnie mleko i domieszaj szklankę cukru.
Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 20min.
Utrzyj żółtka z cukrem do białości.
Rozpuść masło.
Kogel-mogel wlej do miski z zaczynem (rozrobione drożdże) i mieszaj łyżką, dodaj sól i stopniowo dodawaj mąkę.
Gdy będzie już ciężko mieszać łyżką, wyrabiaj rękami.
Pomału wlewaj przestudzone masło i wyrabiaj aż ciasto stanie się gładkie i zacznie odstawać od dłoni (ok. 25 min).
Dodaj aromat i rodzynki/skórę pomarańczową i jeszcze chwilkę zarabiaj ciasto.
Ciasto przełóż do formy babkowej wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Ciasto ma sięgać do połowy wysokości.
Odstaw na ok. 20 min do wyrośnięcia.
Nagrzej piekarnik do 180*C i piecz babkę ok. 35 min do suchego patyczka.
Przestudzone ciasto udekoruj.
Smacznego :)

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 100 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 12

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe