Baranek drożdżowy na Wielkanoc

autor: , kategoria: Wielkanocne potrawy , dodano: 2012-04-02
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Baranek drożdżowy na Wielkanoc
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Baranek drożdżowy na Wielkanoc

Składniki:

Przygotowanie:

Do miski przesiać mąkę, drożdże, cukier sól i 1 jajko, wlać mleko, wyrobić ciasto, dodać stopioną margarynę. Wymieszać i uformować kule. Przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce aby wyrosło. Następnie na papierze do pieczenia formować baranka. Z ciasta odrywać kulki i tworzyć tułów, z większej głowę, z kilku pasków posypanych kakao zrobić rogi baranka. Jako oczy włożyć goździki, a jako nozdrza ziele angielskie posmarować całego baranka roztrzepanym jajkiem i piec około pół godzony w 170-180 stopniach.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 80 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 6

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem