Baranek drożdżowy na Wielkanoc

autor: , kategoria: Wielkanocne potrawy , dodano: 2012-04-02
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Baranek drożdżowy na Wielkanoc
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Baranek drożdżowy na Wielkanoc

Składniki:

  • cukier [3 łyżki]
  • jajka [2 szt.]
  • margaryna [50 g]
  • kakao [1 łyżka]
  • sól - płaska łyżeczka
  • goździki
  • mąka pszenna [500 g]
  • drożdże [70 g] (instant)

Przygotowanie:

Do miski przesiać mąkę, drożdże, cukier sól i 1 jajko, wlać mleko, wyrobić ciasto, dodać stopioną margarynę. Wymieszać i uformować kule. Przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce aby wyrosło. Następnie na papierze do pieczenia formować baranka. Z ciasta odrywać kulki i tworzyć tułów, z większej głowę, z kilku pasków posypanych kakao zrobić rogi baranka. Jako oczy włożyć goździki, a jako nozdrza ziele angielskie posmarować całego baranka roztrzepanym jajkiem i piec około pół godzony w 170-180 stopniach.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 80 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 6

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: sałatka jajeczna z chrzanem

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką