Faszerowane udka kurczaka

autor: , kategoria: z drobiu, kuchnia polska , dodano: 2009-12-15
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Faszerowane udka kurczaka
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Faszerowane udka kurczaka

Składniki:

  • pieczarki [50 dag]
  • cebula biała [1 szt.]
  • bułka tarta [1 szklanka]
  • jajka [2 szt.]
  • pieprz [3 szczypty]
  • sól [1 łyżeczka]
  • kurczak [8 szt.] (podudzia)
  • ryż [1 szklanka] (ugotowany na sypko)
  • olej (do smażenia)

Przygotowanie:

Z udek wyjąć kości (ewentualnie zdjąć skórę, jeśli ktoś nie lubi..). Mięso natrzeć solą, pieprzem, wstawić na 1/2 godziny do lodówki. W międzyczasie posiekać pieczarki i cebulę - podsmażyć na łyżce oleju; wystudzić, doprawić pieprzem i solą, dodać ryż, jajko. Wymieszać. Tak przygotowanym nadzieniem nafaszerować udka. Obtoczyć je w mące, roztrzepatym dobrze jajku, obsypać bułką tartą. Obsmażyć na rumiano na patelni. Rozgrzać piekarnik do 160 st.C. Piec najpierw pod przykryciem (podlac troszkę bulionem) przez ok. 30 minut, potem zdjąć przykrycie i zwiększyć temperaturę do 180 st.C., aby udka się jeszcze podrumieniły.

15.12.2009

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 40 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: pulpety w sosie koperkowym

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    TARTA Z KURKAMI
  • Mniam: 4
    Tarta ze szpinakiem, boczkiem i fetą
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem