Szynka wieprzowa do chlebka

autor: , kategoria: z wieprzowiny, Wielkanocne potrawy , dodano: 2012-04-03
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Szynka wieprzowa do chlebka
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Szynka wieprzowa do chlebka

Składniki:

  • olej [5 łyżek]
  • kolendra [0.5 łyżeczki]
  • pieprz czarny [1 łyżeczka]
  • sól [1 szczypta]
  • goździki [4 szt.]
  • ziele angielskie [8 szt.]
  • czosnek [4 ząbki]
  • miód [1 łyżka]
  • szynka [1 kg] (wieprzowa bez kości)
  • liście laurowe [2 szt.]
  • papryka (przyprawa) [0.5 łyżeczki] (ostra)
  • papryka (przyprawa) [0.5 łyżeczki] (słodka)

Przygotowanie:

Olej, zmielone przyprawy i miód wymieszać w miseczce. Mięso umyć, oczyścić i osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć dobrze marynatą, zawinąć w folię i odstawić do lodówki na kilka godzin lub na noc.
Rozgrzać piekarnik do 190'', mięso wyciągnąć z folii, do naczynia żaroodpornego wlać 0,5 szklanki wody i ułożyć szynkę, naczynie przykryć i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 1,5 godziny (czasem krócej trzeba sprawdzać ) podlewając powstałym sosem co jakiś czas.

Szynka najlepiej smakuje z chlebkiem i musztardą.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 90 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 25

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: sałatka z ananasem i szynką

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 2
    Racuchy na jogurcie:hit ekspresowej kuchnii
  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)
  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe