mazurek wielkanocny

autor: , kategoria: ciasta kruche i francuskie , dodano: 2012-04-03
  • mazurek wielkanocny

Składniki:

Przygotowanie:

Ciasto na mazurka:

Żółtka, mąkę, cukier puder i margarynę ucieramy na jednolitą masę. Ciasto schładzamy w lodówce co najmniej z godzinę.
Blachę smarujemy masłem i układamy na blasze ciasto.
Pieczemy ok. 25 min w temperaturze 175 stopni.

Po upieczeniu ciasto dzielimy na pół. Spod smarujemy masą kajmakową, dodajemy orzechy,migdały i wszystko inne co chcemy.;)
Przykrywamy drugim kawałkiem ciasta. Smarujemy górę masą kajmakową.(teraz najlepiej już bez dodatków).

Kolejny etap do przygotowanie masy cukrowej.

Przepis na masę cukrową:
125g margaryny
50g mąki pszennej
25 g wody
250g cukry pudru
dowolny olejek

Margarynę topimy, dodajemy mąkę i wodę, dodajemy olejek. Odstawiamy masę do ostygnięcia Gdy ostygnie dodajemy stopniowo cukier puder i wyrabiamy na gładką masę.
Do masy cukrowej dodamy barwniki spożywcze i lepimy.:)
Żeby całe ciasto pokryć masą cukrową musimy ją rozwałkować najlepiej na folii i przenieść na ciasto.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 8

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe