mazurek wielkanocny

autor: , kategoria: Wielkanocne potrawy , dodano: 2012-04-03
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! mazurek wielkanocny
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! mazurek wielkanocny
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! mazurek wielkanocny
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! mazurek wielkanocny

Składniki:

  • żółtko z jajka [2 ]
  • mąka pszenna [1.5 szklanki]
  • margaryna [0.75 kostki]
  • cukier puder [3 łyżki]

Przygotowanie:

ciasto na mazurka:

Żółtka, mąkę, cukier puder i margarynę ucieramy na jednolitą masę. Ciasto schładzamy w lodówce co najmniej z godzinę.
Blachę smarujemy masłem i układamy na blasze ciasto.
Pieczemy ok. 25 min w temperaturze 175 stopni.

Po upieczeniu ciasto dzielimy na pół. Spod smarujemy masą kajmakową, dodajemy orzechy,migdały i wszystko inne co chcemy.;)
Przykrywamy drugim kawałkiem ciasta. Smarujemy górę masą kajmakową.(teraz najlepiej już bez dodatków).

Kolejny etap do przygotowanie masy cukrowej.

Przepis na masę cukrową:
125g margaryny
50g mąki pszennej
25 g wody
250g cukry pudru
dowolny olejek

Margarynę topimy, dodajemy mąkę i wodę, dodajemy olejek. Odstawiamy masę do ostygnięcia Gdy ostygnie dodajemy stopniowo cukier puder i wyrabiamy na gładką masę.
Do masy cukrowej dodamy barwniki spożywcze i lepimy.:)
Żeby całe ciasto pokryć masą cukrową musimy ją rozwałkować najlepiej na folii i przenieść na ciasto.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 8

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl - Mazurek na płatach waflowych

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    TARTA Z KURKAMI
  • Mniam: 4
    Tarta ze szpinakiem, boczkiem i fetą
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem