Przepiórcze jajka po szkocku

autor: , kategoria: przekąski na ciepło, Wielkanocne potrawy , dodano: 2012-04-03
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Przepiórcze jajka po szkocku
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Przepiórcze jajka po szkocku
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Przepiórcze jajka po szkocku
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Przepiórcze jajka po szkocku

Składniki:

  • jajka przepiórcze [10 szt.]
  • mięso mielone [400 g]
  • bułka tarta [0.75 szklanki]
  • musztarda [1 łyżka]
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki
  • cebula [1 szt.] (mała)
  • mąka [4 łyżki]
  • olej

Przygotowanie:

1. 8 jajek przepiórczych ugotuj na twardo (ok 3 min). Obierz ze skorupki.
2. Do mięsa mielonego dodaj 1 surowe jajko, 3 łyżki bułki tartej, pieprz, sól, musztardę, posiekaną natkę pietruszki i podsmażoną wcześniej poszatkowaną cebulę. Wszystko dokładnie wymieszaj.
3. Ugotowane jajko obłóż warstwą mięsa na grubość ok. 0,5 cm. Uformuj kulkę. Obtocz w mące (ja użyłam krupczatki), potem w rozbełtanym 1 jajku i jeszcze raz obtocz, tym razem w bułce tartej.
4. Smaż kulki w głębokim oleju, aż będą rumiane.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)
  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem