Kogut w cieście drożdżowym faszerowany kurczakiem i warzywami

autor: , kategoria: Wielkanocne potrawy , dodano: 2012-04-03
  • Mniam: 2
    Mniam zdjęcie! Kogut w cieście drożdżowym faszerowany kurczakiem i warzywami
    Mniam: 2
    Mniam zdjęcie! Kogut w cieście drożdżowym faszerowany kurczakiem i warzywami
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kogut w cieście drożdżowym faszerowany kurczakiem i warzywami
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kogut w cieście drożdżowym faszerowany kurczakiem i warzywami
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kogut w cieście drożdżowym faszerowany kurczakiem i warzywami
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kogut w cieście drożdżowym faszerowany kurczakiem i warzywami
  • Mniam: 2
    Mniam zdjęcie! Kogut w cieście drożdżowym faszerowany kurczakiem i warzywami
    Mniam: 2
    Mniam zdjęcie! Kogut w cieście drożdżowym faszerowany kurczakiem i warzywami
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Kogut w cieście drożdżowym faszerowany kurczakiem i warzywami
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Kogut w cieście drożdżowym faszerowany kurczakiem i warzywami

Składniki:

Przygotowanie:

Ciasto: Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać ciepłą, stopioną margarynę lub masło, resztę składników, wymieszać zagnieść, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na minimum 1 godz. do wyrośnięcia.
Farsz: Pierś z kurczaka umyć, pokroić w kostkę, podsmażyć na łyżce tłuszczu, doprawić do smaku przyprawą do kurczaka, ziołami i pieprzem. Warzywa meksykańskie wyłożyć na patelnię z jedną łyżką oleju i smażyć ok. 8 minut, ostudzić. Do miski przełożyć usmażonego kurczaka, warzywa i starty ser żółty, dokładnie wymieszać.
Wyrośnięte ciasto podzielić na pół. Jedną część rozwałkować bezpośrednio na blasze wyłożonej papierem do pieczenia na kształt koła, wyciąć kształt koguta. Nałożyć farsz i przykryć drugą częścią rozwałkowanego ciasta. Odciąć nożem niepotrzebne skrawki ciasta. Z odkrojonych części ciasta zrobić kogutowi skrzydło, ogon, grzebień, nóżki i głowę. Docisnąć ciasto widelcem wokół koguta. Za pomocą nożyczek ozdobić ogon, skrzydło i szyję kogucią. Całą powierzchnię ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem. Koguta wstawić do nagrzanego do 220*C piekarnika i piec 12 minut, po tym czasie obniżyć temperaturę do 180*C i piec kolejne 30 minut. Jeśli w czasie pieczenia wierzch ciasta zacznie się szybko rumienić - przykryć wierzch papierem do pieczenia.

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 120 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 6

Komentarze

  • marissima, 2012-07-14 17:32:53
    marissima
    3
    ale sie napracowalas!
  • Sensuel, 2012-07-19 19:16:59
    Sensuel
    A'la kotlet.tv....

    Bardzo fajny efekt.Gratuluję cierpliwości
    Komentarz
  • noicoz, 2014-01-07 02:30:44
    noicoz
    To do tej pory najpiękniejsze dzieło kulinarne,które tutaj widziałam,sama nie mam takiego talentu ,żeby z pamięci zrobić koguta,ale patrząc na twoje dzieło,przynajmniej spróbuję zrobić podobnie,jest piękny.Wygląda przepysznie
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem