Wielkanocne kurczaczki

autor: , kategoria: Wielkanocne potrawy , dodano: 2012-04-03
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Wielkanocne kurczaczki
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Wielkanocne kurczaczki

Składniki:

  • jajka [4 szt.]
  • musztarda [0.5 łyżeczki]
  • majonez [2 łyżeczki]
  • sól [1 szczypta]
  • pieprz [1 szczypta]
  • ser parmezan [2 łyżki] (starty)
  • marchew [0.25 szt.]
  • barwniki spożywcze [1 szczypta] (niebieski)
  • rzeżucha [1 pęczek] (do dekoracji)
  • papryka (przyprawa) [1 szczypta] (słodka)
  • zielone oliwki [4 szt.] (nadziewane papryką)

Przygotowanie:

Jajka gotuję w wodzie wraz z plasterkami obranej marchewki, jajka studzę, obieram ze skorupek. Każde jajko nacinam ostrożnie nożem tworząc ząbki w połowie lub 1/3 wysokości jajka. Delikatnie wyjmuję żółtka, tak aby nie uszkodzić białek. Puste białka ostrożnie płuczę. W miseczce rozpuszczam szczyptę niebieskiego barwnika z wodą, zanurzam w nim jajka i pozostawiam na 25 minut, aż białka będą błękitne. Do drugiej miseczki przekładam wydrążone żółtka, dodaję majonez, musztardę, sól, pieprz, parmezan, słodką paprykę i dokładnie mieszam. Oliwki kroję w plasterki, a z ugotowanej marchewki wycinam trójkąciki tworząc dzióbki. Do żółtkowej kulki doczepiam dzióbek z marchewki i oczka z oliwek. Zabarwione białka osączam dokładnie na ręczniku papierowym. Każdego kurczaczka umieszczam w połówce białka, przykrywam drugą połową. Gotowe jajka układam na świeżo ściętej rzeżusze i podaję od razu.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 40 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)
  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem