Ryba (nie) po grecku

autor: , kategoria: ryby , dodano: 2012-04-06
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Ryba (nie) po grecku
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Ryba (nie) po grecku
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ryba (nie) po grecku
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ryba (nie) po grecku
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Ryba (nie) po grecku
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Ryba (nie) po grecku

Składniki:

  • marchew [5 szt.] (średniej wielkości)
  • por [1 szt.]
  • seler [0.5 szt.]
  • czosnek [3 ząbki]
  • pietruszka [1 szt.]
  • cebula [2 szt.]
  • papryka czerwona [1 szt.] (nie za duża)
  • koncentrat pomidorowy [1 op.]
  • keczup [3 łyżki]
  • bulion [2 kostki]
  • ziele angielskie
  • pieprz
  • sól
  • mąka [0.5 szklanki] (do smażenia)
  • ryby słodkowodne [1 kg] (filet z pangi, mintaja lub dorsza)
  • musztarda [4 łyżki] (sarepska)
  • liście laurowe [1 szt.]

Przygotowanie:

Trochę inna wersja potrawy „Ryba po grecku“, bardzo odbiega od tradycyjnego przepisu, który króluje na wielu stołach, mi przypadła do gustu taka jej warzywna odmiana, idealna na codzienny obiad:)

1. Przyprawić filety rybne marynatą do ryb lub solą z pieprzem, odstawić do lodówki.
2. Marchewkę i selera zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Cebulę pokroić w piórka. Pora w krążki, a paprykę w drobną kostkę. Czosnek w kosteczkę.
3. Podsmażyć wszystkie warzywa w dużym garnku. Smażyć przez 10 minut.
4. Następnie dodać koncentrat pomidorowy, musztardę, ketchup i pozostałe przyprawy. Smażyć jeszcze około 10 minut, ciągle mieszając.
5. Gdy warzywa będą już miękkawe, doprawić je do smaku pieprzem i dwiema szklankami bulionu (lub 1,5 szklanki, ciężko powiedzieć ile wyjdzie wam warzyw), a najlepiej warzywnym. Uważać z solą, lepiej teraz jej nie dodawać, tylko na samym końcu, możliwe, że już nie będzie potrzebna po odparowaniu bulionu.
6. W międzyczasie oprósz zamarynowane ryby mąką i obsmaż na patelni (nie obierać filetów ze skóry, bo prawdopodobnie będą rozpadać się na patelni).
7. Dusić warzywa jakieś 30 minut, lub dłużej, do częściowego odparowania bulionu i do chwili, gdy warzywa będą miękkie. Potrawa ma mieć gęstą konsystencję.

Rybę podawać przykrytą sosem. Ja przełożyłam danie do dużej salaterki i układałam warstwami, najpierw warzywa, potem ryba, znowu warzywa itd. Po kilku godzinach w lodówce warstwy świetnie przejdą się smakiem. Można ją spożywać na ciepło lub na zimno (na zimno najlepsza).

Smacznego!!!

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 6

Polecany film:

Dzieci urodzone w lutym

Komentarze

  • Inspire, 2012-04-17 21:22:59
    Inspire
    Można równie dobrze nie smażyć ryb, tylko je upiec w piekarniku i potem przekladać. Efekt smakowy podobny, a mniej tłuszczu się je.
    Komentarz
  • just_me, 2013-02-03 16:18:51
    just_me
    0
    bardzo dobre ja zamiast musztardy dodałam soku z cytryny, ale ogólnie przepis super!

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 2
    Racuchy na jogurcie:hit ekspresowej kuchnii
  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)
  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe