Tort truskawkowy

autor: , kategoria: torty, Wielkanocne potrawy , dodano: 2012-04-07
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Tort truskawkowy
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Tort truskawkowy
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Tort truskawkowy
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Tort truskawkowy

Składniki:

  • mąka tortowa [375 g] (biszkopt)
  • jajka [6 szt.] (biszkopt)
  • cukier puder [375 g] (biszkopt)
  • mąka ziemniaczana [3 łyżki] (biszkopt)
  • oliwa z oliwek [6 łyżek] (biszkopt, ew. olej)
  • proszek do pieczenia [1.5 łyżeczki] (biszkopt)
  • serek mascarpone [750 g] (krem)
  • żółtko z jajka [3 szt.] (krem)
  • śmietana kremówka [500 ml] (krem, 30% lub więcej)
  • cukier puder [150 g] (krem)
  • cukier [4 łyżki] (mus truskawkowy)
  • aromat śmietankowy do ciast (krem, kilka kropli)
  • truskawki [0.5 kg] (mus truskawkowy, mrożone)
  • wino [1 szczypta] (białe półsłodkie, mus truskawkowy)
  • truskawki [0.5 kg] (do dekoracji, świeże)

Przygotowanie:

1. Pieczemy biszkopt. Jajka, cukier puder i oliwe dokladnie ubic. Dodac przesiane przez sito make i proszek. Gdy skladniki dokladnie sie polacza przelac do wysmarowanej tluszczem i posypanej maka duzej okraglej formy. Wstawic do nagrzanego (ale nie goracego) piekarnika i piec 180ᵒC 35-40 min. Ciasto jest gotowe gdy brzegi odchodza od formy i patyczek wlozony w srodek wychodzi czysty. Czekamy az biszkopt calkowicie ostygnie i kroimy na pol, zeby usyskac rowne polowy.
2. Przygotowujemy mus truskawkowy. Do malego garnka przelozyc zamrozone truskawki z 4 lyzkami cukru i gotowac stale mieszajac az cukier sie rozpusci. Dodac wino i gotowac 15-25 min az truskawki sie rozmroza. Zgniesc troche truskawki aby powstal mus. Zostawic do wystygniecia.
3. Ze skladnikow na krem w duzej misce utrzec zoltka z cukrem pudrem na gladka, biala mase (polecam mikserem). Stale mieszajac dodac serek mascarpone i olejek smietankowy i dokladnie wymieszac na gladka mase. W oddzielnej misce ubic smietane na sztywna mase i dodac do masy z serkiem mascarpone. Delikanie i dokladnie wymieszac.
4. Polozyc 1 blat biszkopta na duzy talerz i nasaczyc musem truskawkowym. Nalozyc krem i przykryc 2 blatem biszkopta i powtorzyc czynnosc. Na koncu posmarowac kremem brzegi tortu i udekorowac swiezymi truskawkami. Tort przykryc folia aluminiowa (aby nie przedostaly sie zapachy) i wstawic do lodowki na minimum 5 godzin a najlepiej na cala noc/dzien.
Smacznego :)

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 80 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 16

Polecany film:

Elżbieta Żołek - Tort bezowy

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    TARTA Z KURKAMI
  • Mniam: 4
    Tarta ze szpinakiem, boczkiem i fetą
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem