wielkanocne faszerowane marchewki

autor: , kategoria: przekąski na zimno, Wielkanocne potrawy , dodano: 2012-04-07
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! wielkanocne faszerowane marchewki
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! wielkanocne faszerowane marchewki
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! wielkanocne faszerowane marchewki
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! wielkanocne faszerowane marchewki
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! wielkanocne faszerowane marchewki
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! wielkanocne faszerowane marchewki
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! wielkanocne faszerowane marchewki
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! wielkanocne faszerowane marchewki
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! wielkanocne faszerowane marchewki
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! wielkanocne faszerowane marchewki

Składniki:

Przygotowanie:

Wyjmujemy ciasto drożdżowe z opakowania i rozkładamy na blacie. Za pomocą noża lub noża do pizzy kroimy w paski o grubości mniej więcej trzech centymetrów. Każdy pasek zwijamy w rulonik. Gotowe ruloniki zawijamy na foremki do pieczenia rurek. Zawijamy od węższego końca i kończymy około półtora centymetra przed końcem szerszego brzegu. Dzięki temu później będzie nam łatwiej smarować i wyciągać. Najlepiej początek dokładnie zakleić i uformować stożek. Wałeczek nawijamy bardzo blisko siebie, ale nie ściskamy.

Do miseczki wbijamy żółtko do którego dodajemy barwnik. Jeżeli nie mamy barwnika możemy użyć samego żółtka. Marcheweczki będą wtedy rumiane. Każdą marchewkę dokładnie smarujemy z każdej strony, a następnie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (ja mam papier wielorazowego użytku- polecam). Nie układamy ich zbyt blisko siebie ponieważ ciasto trochę urośnie.

Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy według zaleceń na opakowaniu. W moim przypadku było to 200 stopni przez 15 minut. Jeśli marchewki smarowaliśmy samym żółtkiem bez barwnika to możemy piec je trochę dłużej- aż się ładnie zarumienią.

Po upływie czasu wyciągamy je do wystudzenia- jeszcze nie ściągamy ich z foremek.

W między czasie możemy przygotować dowolny farsz. Ja zrobiłam po prostu pastę jajeczną. Czyli posiekałam jajka, dodałam szczypiorek i serek topiony. Całość dosoliłam, dobrze wymieszałam i trochę zgniotłam widelcem.

Gotowym farszem wypełniamy marchewki i dekorujemy świeżą zieleniną. Dobrze w tej roli sprawdziłby się koperek.

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 50 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 6

Komentarze

  • marissima, 2012-07-14 17:31:48
    marissima
    1
    Oryginalne!
    smaczne
  • malpeczka85, 2012-07-26 11:57:14
    malpeczka85
    Zrobię na wielkanoc jak nie zapomnę. Wyglądają tak świetnie, że myślałam że ktoś prawdziwe marchewki wypatroszył
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem