Mazurek pomarańczowy

autor: , kategoria: ciasta kruche i francuskie, Wielkanocne potrawy , dodano: 2012-04-08
  • Mniam: 4
    Mniam zdjęcie! Mazurek pomarańczowy
    Mniam: 4
    Mniam zdjęcie! Mazurek pomarańczowy
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Mazurek pomarańczowy
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Mazurek pomarańczowy

Składniki:

Przygotowanie:

Margarynę siekamy z mąką, dodajemy żółtko, cukier i śmietanę.

Zagniatamy na gładkie ciasto i wkładamy do zamrażarki na 10 minut.

Cienko rozwałkowujemy, nakłuwamy widelcem i pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Ze sparzonej cytryny i pomarańczy ścieramy skórkę, następnie obieramy je i kroimy na mniejsze cząstki.

Blendujemy na gładką masę, wlewamy do rondelka.

Wsypujemy cukier i na małym ogniu gotujemy całość aż z masy zrobi się konfitura ( około godzinę).

Na upieczony spód wykładamy płatki migdałów a na to wylewamy gorącą konfiturę.

Mazurek możemy ozdobić pomarańczami przygotowanymi wcześniej w następujący sposób.

Do zagotowanej wody z cukrem wkładamy plastry pomarańczy i gotujemy przez godzinę.

Gdy staną się szkliste, osączamy je i układamy na ciepłej konfiturze.

Smacznego :)

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 80 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 10

Komentarze

  • misiarysia, 2013-03-29 00:32:33
    misiarysia
    0
    Mazurek jest przepyszny i bardzo łatwy w przygotowaniu

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe