Pasta jajeczna

autor: , kategoria: pasty, Wielkanocne potrawy , dodano: 2009-12-15
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pasta jajeczna
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pasta jajeczna

Składniki:

Przygotowanie:

Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać...

Rozdrobnic (ja ścieram na tarce ręcznej z korbką) z dużymi oczkami ;)
Dodajemy majonez...sól i pieprz do smaku.

Można dodać ew. tuńczyka też pycha....

I na kanapeczkę :D

Smacznego!

    Śr. ocena: 4.60 / recenzji: 40 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 15 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • Ashira, 2009-12-19 20:48:49
    Ashira
    7
    mało mi tu składników
    ja dodaję łyżeczkę musztardy, trochę startego sera, czosnek, zioła, paprykę, ogórka świeżego czy też kiszonego, cebulkę, szczypiorek, koperek.
    oczywiście nie na raz (ale czemu i nie )
    czyli to taka baza do dalszych działań
  • malinka118, 2009-12-20 13:46:38
    malinka118
    1
    Klasyczna pasta jajeczna. Pycha. Chyba będzie na kolacje.
  • Sensuel, 2009-12-29 21:58:32
    Sensuel
    2
    Robię identycznie .Pycha jest !
  • pysiamn, 2009-12-30 08:57:38
    pysiamn
    ja też z domownikami lubie taką soteee
    Są jeszcze fani wersji ze szczypiorkiem... ale ja zdecydowanie wersja podstawowa ;D
    Komentarz
  • paulina150528, 2009-12-30 16:21:07
    paulina150528
    2
    Jak byłam mała mama robiłam nam taka paste i nadziewała nią ptysie Pychotka!
  • eloania, 2009-12-31 12:16:04
    eloania
    1
    uwielbiam na sniadanko;] ja dodaje jeszcze zawsze szczypiorek;]
  • karolinka86, 2009-12-31 20:47:22
    karolinka86
    Ze świeżym szczypiorkiem zdecydowanie smaczniejsza! Polecam!
    Komentarz
  • kropka75, 2010-01-08 13:02:47
    kropka75
    2
    Robię tak samo. Pyszne. Jak mamy dobry gęsty majonez to niebo w gębie. I też lubię ze szczypiorkiem czasem.

    Mam jeszcze inną wersję pasty, kiedyś ją wrzucę.
  • truskawkowawiosna, 2010-01-08 17:34:16
    truskawkowawiosna
    1
    mozna teraz calosc rozdrobnic w blenderze na puszystą pastę a potem dodac pokrojony szczypiorek lub pietruszkę. jak nie dodaje pietruszki czy szczypiorku, na wierzch kanapki daję listek swiezej bazylii - polecam
  • ewelline, 2010-01-08 23:43:50
    ewelline
    4
    u mnie w domu pastę jajeczna robiło się bez majonezu a z masełkiem i szczypiorkiem,rzodkiewka zajadam się tym jako dziecko wersja z majonezem pewnie rownie smaczna a może smaczniejsza
  • aaniutek, 2010-01-10 21:42:05
    aaniutek
    1
    Można dorzucić trochę startego sera żółtego. Ale taka wersja soute rewelacyjnie sprawdza sie na imprezy.
  • gaga87, 2010-01-14 19:11:49
    gaga87
    1
    znam i przyznam, że wolę wersję z margaryną, a nie z majonezem. Do tego obowiązkowo musztarda, żeby pasta była ostrzejsza i koniecznie cebulka, albo szczypiorek. Dzięki temu pasta nie jest mdła.
  • roxi1980, 2010-01-16 11:25:11
    roxi1980
    0
    dobrze mi znany przepis, którego efekty uwielbiam, tak jak inne recenzentki dodaję czasem dodatkowe składniki - tuńczyka, zieleninkę, paprykę surową
    PYCHA!
  • anetka832, 2010-01-19 10:30:59
    anetka832
    2
    Fajna sprawa - miła odmiana zamiast wędliny czy sera żółtego na kanapkę. Ja jednak wzbogacam taką pastę w dodatki, a tu wybór jest ogromny - od zieleninki ( zielona pietruszka, koperek ) przez warzywka ( co kto lubi - np. drobno pokrojona papryka czy ogórek ) po tuńczyka albo drobno pokrojoną wędlinkę. Dodajac kilka "resztek" z lodówki, można ciagle zmieniać i bawić się smakiem.
  • komicznie, 2010-02-09 15:11:36
    komicznie
    1
    klasyk ;-) świetnie opisany, czuję, że będzie na kolacje.
  • anomaly, 2010-02-18 22:38:40
    anomaly
    3
    Do takiej pasty koniecznie dodaję szczypiorek, cebulkę i odrobinę musztardy, wtedy jest lepsza.
  • AnusiaPn, 2010-02-19 00:15:35
    AnusiaPn
    0
    ehh przypomniało mi się dzieciństwo i przedszkole mniam
  • Paramore, 2010-02-19 19:41:08
    Paramore
    0
    Idealne na śniadanko, również dodałabym ser żółty
  • irsin, 2010-02-19 21:19:21
    irsin
    -2
    zajadalam sie nia gdy bylam dzieckiem
  • alkamor, 2010-02-19 21:34:38
    alkamor
    1
    dam 4...robiłam jakiś czas temu identyczną i bez jakiegoś szału. Choć dobre.Niestety nigdzie nie mogę znaleźć takiej jaką dawali nam w przedszkolu.Bo ta nie jest taka sama.
  • domi7ks, 2010-02-19 21:58:54
    domi7ks
    0
    Klasyczna pasta jajeczna a tu wstyd sie przyznac a ja nigdy nie robiłam. U mnie tylko jajka z majonezem zawsze leciały. Nie ma mocnych- jutro robie a przepis dodaje do ulubionych ( w razie jakbym zapomniala składnikow:p)
  • numb05, 2010-02-25 18:52:32
    numb05
    1
    jest to ta "uboższa" wersja, co nie znaczy gorsza. dobra, szybka i zawsze smakuje.
  • aanneett, 2010-02-25 21:01:37
    aanneett
    2
    Pasta świetna, robię taką od kilku lat, ale nie wyobrażam sobie jej bez szczypiorku
  • dudipopka, 2010-02-28 20:41:24
    dudipopka
    1
    robię"prawie" taką samą
    tylko że dodaje cebulkę(ja dodaje praktycznie do wszystkiego cebule--1 kg mam na kilka dni)i ciutkę naprawdę ciutke koperku
    mniam
  • kamilak, 2010-03-08 04:40:44
    kamilak
    2
    Czesto robie taka paste, bardzo polecam. Ja dodaje jeszcze drobno posiekany szczypiorek. Moj maz, ktory nie byl przekonany jak robilam ja po raz pierwszy, zajada az mu sie uszy trzesa.
  • 135nudziara, 2010-03-08 14:30:34
    135nudziara
    2
    no właśnie - to taka bardziej baza . można dodać naprawdę różne rzeczy - przyprawy, warzywa, szczypiorek - możliwości nieograniczone. szybkie, pyszne kanapki.
    ja w zasadzie za każdym razem mam wariację na inny temat na chlebie
  • miskowa, 2010-03-10 10:49:30
    miskowa
    1
    robię tak samo, czasem ze szczypiorem, czasem z koperkiem. Obie wersje tak samo dobre. Proste, ale nigdy się nudzi. Kojarzy mi się z leniwym niedzielnym śniadaniem w łóżku
  • bombonierka_x, 2010-03-12 11:23:47
    bombonierka_x
    2
    Ja też dodaję szczypiorek. duuuuużo szczypiorku, bo go uwielbiam ale u mnie to później wychodzi szczypiorek z pastą jajeczną, a nie odwrotnie
  • uparta Marti, 2010-03-30 20:48:01
    uparta Marti
    -1
    jutro na śniadanie obowiązkowo-pysznie wygląda.nigdy nie jadłam takiego czegoś w sensie ze starte jajka z majonezem,za to całe jajka z majonezem bardzo lubię. szczypior obowiązkowo zawsze do jajka
  • karolcia198506, 2010-04-03 13:35:54
    karolcia198506
    1
    Fajny prosty przepis, często robię taką pastę na śniadanko i ze szczypiorkiem koniecznie zawsze można też poszalec i dodac np. ser żóły
  • karola01, 2010-04-06 19:40:23
    karola01
    2
    Bardzo łatwy i szybki przepis na pyszne śniadanko.
    Jednak w moim przypadku nie może się obejść bez szczypiorku.

    W 100% polecam !!!
  • aleksandrettaa, 2010-04-08 14:51:58
    aleksandrettaa
    1
    Klasyka i prostota są najlepsze! Uwielbiam takie szybkie przepisy, a ten dodatkowo nie wymagają długiej listy zakupów. W zasadzie składniki zawsze mam w lodówce.
  • eudaimonia, 2010-04-09 08:49:04
    eudaimonia
    1
    Od kiedy ją tutaj odkryłam (jakiś tydzień temu;-) to zdążyłam przyrządzić i zjeść już 3 razy.. mniam mniam
  • ewaw71, 2010-04-09 19:50:54
    ewaw71
    -1
    Bardzo fajny przepis jak zapomni się zrobić zakupy,jednak ze szczypiorkiem (jeśli go mamy) smakuje lepiej
  • goodangel, 2010-05-08 16:43:09
    goodangel
    0
    Pychota z dodatkiem tuny
  • mmk, 2010-06-01 22:04:08
    mmk
    moja mama zawsze dodawała trochę cebuli i przecieru pomidorowego i traktowała blenderem - wychodziła pyszna pasta - dzięki za przypomnienie o jej istnieniu
    Komentarz
  • winter76, 2010-06-05 10:03:20
    winter76
    -2
    Właśnie ją zrobiłam-taka prosta wersja też jest smaczna Do połowy pasty dodałam też pokrojonej szynki konserwowej.
  • Pepus, 2010-06-13 12:49:55
    Pepus
    1
    Pyszna pasta jajeczna. Ja dodałam szczypiorek
  • marissima, 2010-06-19 23:14:30
    marissima
    0
    pasta ta jest genialna w smaku sama w sobie i nie potrzebuje więcej składników wtedy to był by przepis na inną pastę
    podoba mi się pomysł na ścieranie jajek na tartce
  • PatrycjaD, 2010-07-18 21:08:02
    PatrycjaD
    -2
    Pychotka, ja jajka rozgniatam widelcem i dodaję jeszcze zioła lub robię z awokado i odrobiną białego wiejskiego serka mmm
  • MamKalosze, 2010-07-21 02:57:51
    MamKalosze
    -1
    ja bym jeszcze rzodkiewkę i szczypiorek dodała po za tym to żadna rewelacja
  • mesta93, 2011-03-21 14:10:23
    mesta93
    1
    szczypiorek do tego i niebo w gębie
  • sunny_eyes, 2012-04-05 09:55:00
    sunny_eyes
    0
    Brak zieleninki.
    Ja dodaję jeszcze pietruszkę, koperek oraz szczypiorek.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem