Wielkanocny Mus Waniliowy

autor: , kategoria: kremy i musy, Wielkanocne potrawy , dodano: 2012-04-08
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Wielkanocny Mus Waniliowy
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Wielkanocny Mus Waniliowy

Składniki:

Przygotowanie:

Na samym początku namaczamy żelatynę w odrobinie zimnej wody. Tak, aby lekko ją przykryła. Odstawiamy na bok.

Do jednej wspólnej miseczki przekładamy cukier puder i kwaśną śmietanę.

Laski wanilii rozcinamy wzdłuż i wyjmujemy nożem ziarenka. Dodajemy do śmietany i cukru. Całość mieszamy trzepaczką.

W dwóch oddzielnych miskach ubijamy śmietanę na sztywno oraz białka (również na sztywną masę).

Lekko podgrzewamy sok z cytryny z likiem i w nim rozpuszczamy napęczniałą żelatynę, jednak nie wolno nam całości zagotować.

Jogurt dodajemy do śmietany z cukrem i wanilią. Mieszamy trzepaczką.

Gdy łączymy jogurt z masą waniliową, lekko przestudzoną żelatynę wlewamy cienkim strumieniem. Cały czas należy mieszać.

Teraz dodajemy do masy ubitą śmietanę i białka. Delikatnie całość mieszamy, aby zachować strukturę musu.

Napełniamy pucharki i odstawiamy do lodówki na min. 3-4 h.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 40 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 5

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem