Wielkanocny Mus Waniliowy

autor: , kategoria: kremy i musy, Wielkanocne potrawy , dodano: 2012-04-08
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Wielkanocny Mus Waniliowy
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Wielkanocny Mus Waniliowy

Składniki:

  • żelatyna (2,5 łyżeczki)
  • cukier puder [3 łyżki]
  • jogurt grecki [330 g]
  • wanilia [2 szt.] (laski)
  • śmietana [3 łyżki] (22%)
  • białko z jajka [2 szt.]
  • śmietana kremówka [230 g] (30%)
  • sok z cytryny [0.5 szt.]
  • likier [3 łyżki] (dowolny)

Przygotowanie:

Na samym początku namaczamy żelatynę w odrobinie zimnej wody. Tak, aby lekko ją przykryła. Odstawiamy na bok.

Do jednej wspólnej miseczki przekładamy cukier puder i kwaśną śmietanę.

Laski wanilii rozcinamy wzdłuż i wyjmujemy nożem ziarenka. Dodajemy do śmietany i cukru. Całość mieszamy trzepaczką.

W dwóch oddzielnych miskach ubijamy śmietanę na sztywno oraz białka (również na sztywną masę).

Lekko podgrzewamy sok z cytryny z likiem i w nim rozpuszczamy napęczniałą żelatynę, jednak nie wolno nam całości zagotować.

Jogurt dodajemy do śmietany z cukrem i wanilią. Mieszamy trzepaczką.

Gdy łączymy jogurt z masą waniliową, lekko przestudzoną żelatynę wlewamy cienkim strumieniem. Cały czas należy mieszać.

Teraz dodajemy do masy ubitą śmietanę i białka. Delikatnie całość mieszamy, aby zachować strukturę musu.

Napełniamy pucharki i odstawiamy do lodówki na min. 3-4 h.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 40 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 5

Polecany film:

Sos żurawinowy

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    TARTA Z KURKAMI
  • Mniam: 4
    Tarta ze szpinakiem, boczkiem i fetą
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem