Żółto-zielona sałatka z tuńczyka z ryżem

autor: , kategoria: sałatki, Wielkanocne potrawy , dodano: 2012-04-08
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Żółto-zielona sałatka z tuńczyka z ryżem
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Żółto-zielona sałatka z tuńczyka z ryżem

Składniki:

Przygotowanie:

Ryż gotujemy z łyżeczką kurkumy, aby nam się pięknie zabarwił na żółto. Około 15 min. w lekko osolonej wodzie. Ważne, aby go nie rozgotować.

Por kroimy drobno. Używam go tu ze względu na kolor i wyrazisty, intensywny smak. Nie potrzeba nam więc już cebuli czy dymki.

Groszek i tuńczyka odcedzamy.

Wszystkie składniki dressingu razem łączymy w miseczce.

Ryż (przestudzony) mieszamy z groszkiem i porem. Następnie dodajemy dressing. Na sam koniec dodajemy tuńczyka w kawałka i całość delikatnie łączymy, aby zachować większe kawałki ryby.

    Śr. ocena: 4.00 / recenzji: 2 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 8

Komentarze

  • studentkaAM, 2012-09-16 19:09:13
    studentkaAM
    0
    Łatwo dostępne składniki, szybka do zrobienia, w smaku fajna, ale z tych proporcji wychodzi za mało dipu przez co sałatka jest stasznie sucha No ale co kto lubi. Ogólnie polecam
  • magasia, 2012-09-17 15:44:45
    magasia
    0
    Zdarzyło mi się zrobić podobną sałatkę, ale brakowało mi czegoś konkretnego, może przez o ,że jestem przyzwyczajona do makaronu. W tej sałatce zamiast ryżu dałabym makaron ryżowy. Jeśli ktoś lubi takie połączenie i do tego świeży kurczak, to wychodzi coś a la sałatka gyros. Lubię mieć sprawdzony przepis, stąd dzielę się linkiem, może komuś się przyda:

    http://salatkagyros.pl/salatka-gyros-z-makaronem/

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe