Lekki suflet z kaszy gryczanej

autor: , kategoria: inne desery, Wielkanocne potrawy , dodano: 2012-04-08
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Lekki suflet z kaszy gryczanej
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Lekki suflet z kaszy gryczanej

Składniki:

Przygotowanie:

SUFLETY Z KASZY GRYCZANEJ, Z CZEKOLADĄ I IMBIREM

PRZYGOTOWANIA:
Na samym początku gotujemy kaszę i mielimy ją na gładką masę. Tak samo ser (chyba, że już nabyliśmy zmielony). Jajka rozdzielamy do dwóch misek. W jednej żółtka, w drugiej białka. Tę z białkami odkładam do lodówki. Imbir obieram i kroję w krótkie, cienkie paseczki. Czekoladę kroję na małe kwadraciki

MASA:
Żółtka ucieram z 3 łyżkami cukru pudru. Następnie dodaję zmieloną kaszę i ser. Całość ucieram. Dorzucam mąkę, imbir, czekoladę (nie całą - odrobinę zostajemy na wierzch sufletów), wlewam śmietanę, całość mieszam. Białka wyciągam i ubijam na sztywną pianę. Pianę dodaję do masy z kaszy i delikatnie całość mieszam, aby pozostała ''puchata'' struktura. Ja zawsze zaczynam od dołu i przykrywam lekko pianę, wyciągniętą masą. I tak w kółko.

PIECZENIE:
Foremki żaroodporne smaruję masłem i obsypuję cukrem. Napełniam masą i ostrzem noża zarysowuję boki. Ten myk umożliwi ładne wyrośnięcie nam sufletu. Na sam wierzch układam ładne kawałki gorzkiej czekolady. Pieczemy w 180 stopniach przez 20-25 min. Suflety łatwo opadają. Ja, gdy miałam je już prawie, prawie wyjmować zmniejszałam stopniowo temperaturę. I chwilkę zostawiłam przy uchylonych drzwiczkach na sam koniec - efekt - nie opadły ;)

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 6

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem