Galaretki z jajkiem i łososiem

autor: , kategoria: przekąski na zimno, Wielkanocne potrawy , dodano: 2012-04-09
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Galaretki z jajkiem i łososiem
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Galaretki z jajkiem i łososiem
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Galaretki z jajkiem i łososiem
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Galaretki z jajkiem i łososiem
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Galaretki z jajkiem i łososiem
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Galaretki z jajkiem i łososiem
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Galaretki z jajkiem i łososiem
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Galaretki z jajkiem i łososiem
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Galaretki z jajkiem i łososiem
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Galaretki z jajkiem i łososiem

Składniki:

  • jajka [5 szt.]
  • pieprz [1 łyżeczka]
  • przyprawa warzywna [1 łyżeczka]
  • żelatyna
  • łosoś [5 szt.] (dzwonka)
  • groszek konserwowy [1 szklanka]
  • kostka rosołowa [1 szt.]

Przygotowanie:

Przepis na 10 porcji.
Dzwonka z łososia (możemy użyć również filetów z innej ryby) wkładamy do garnka z przygotowanym bulionem z kostki rosołowej,
pieprzu i łyżeczki vegety. Gotujemy około 20 minut.
W międzyczasie osobno gotujemy jajka na twardo, studzimy, obieramy ze skorupek i kroimy na połówki.
Ugotowanego łososia wyjmujemy i studzimy, a do gorącego wywaru dodajemy żelatynę (zgodnie z przepisem na opakowaniu). Kiedy wywar ostygnie, do przygotowanych foremek (u mnie plastikowe filiżanki) wsypujemy trochę groszku konserwowego, potem wkładamy połówkę jajka, kawałek łososia obranego ze skóry i bez ości, po czym wszystko zalewamy wywarem z żelatyną. Zostawiamy do stężenia (można wstawić do lodówki).
Podajemy skropione octem winnym lub cytryną.
Potrawa może być podawana na Wielkanoc, Wigilię i inne okazje.

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 10

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: parówki w cieście naleśnikowym z warzywami

Komentarze

  • Layla79, 2012-06-05 10:34:10
    Layla79
    slicznie Ci to wyszło!
    klarujesz jakos wywar? jak sadzisz, co oni robia w restauracjach, ze galareta jest taka przezroczysta? słyszałam o klarowaniu białkiem, próbowałas?
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką