Awokado faszerowane gorgonzolą

autor: , kategoria: przekąski na zimno, Wielkanocne potrawy , dodano: 2012-04-09
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Awokado faszerowane gorgonzolą
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Awokado faszerowane gorgonzolą

Składniki:

Przygotowanie:



3 dojrzałe awokado
ser gorgonzola - grubszy plaster
garść orzechów włoskich
gruszka - do dekoracji
olej rzepakowy - 3 łyżki
ocet balsamiczny - 1 łyżka
cytryna - wyciśnięty sok
sól - szczypta

Awokado obieramy ze skórki, kroimy na pół i usuwamy pestki. Następnie nacieramy sokiem z cytryny, aby nie czerniało. Orzechy mielimy w blenderze. Kilka sztuk zostawiamy do dekoracji. Do zmielonych orzechów dodajemy ser gorgonzola i miksujemy na jednolitą masę. Tak uzyskany farsz nakładamy w miejsce pestek od awokado. Ozdabiamy orzechem i kawałkiem gruszki. Całość skrapiamy sosem: 1 łyżka octu balsamicznego, 3 łyżki oleju rzepakowego, szczypta soli morskiej. Smacznego.

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 10 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 1

Komentarze

  • michalina11, 2012-04-24 08:05:49
    michalina11
    1
    Uwielbiam avocado i ser gorgonzola! Wspaniały przepis!
  • Korah, 2012-07-23 21:46:14
    Korah
    Uwielbiam awokado. A gongonzoli chyba nigdy nie jadłam. Pora więc
    Komentarz
  • iceflower, 2012-07-24 12:52:43
    iceflower
    Skoro nie jadłaś to jak możesz oceniać na 5 gwiazdek?
    Komentarz
  • matadordaro, 2014-05-10 00:02:07
    matadordaro
    W końcu dobry przepis na bezsmakowe awokado. Udało się nie całkiem idealnie, ale i tak było dobre
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe