Złocisty mazurek kajmakowy

autor: , kategoria: ciasta kruche i francuskie, Wielkanocne potrawy , dodano: 2012-04-09
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Złocisty mazurek kajmakowy
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Złocisty mazurek kajmakowy

Składniki:

Przygotowanie:

CIASTO:

Z powyższych składników szybko zagnieść ciasto i wstawić na 30 minut do lodówki.
Następnie rozwałkować 3/5 ciasta na 1,5 cm grubości na kształt prostokąta i ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze.
Z pozostałej części ciasta uformować cienki wałeczek i otoczyć nim wyłożony na blachę prostokąt (szczelnie dokleić, aby masa nie wyciekła).
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy aż nabierze ciemno-złocistego koloru.


MASA KAJMAKOWA:

Mleko z cukrem i cukrem waniliowym zagotować w rondelku aż masa zgęstnieje, stale mieszać. Sprawdzać, czy kropla masy szybko zastyga na talerzu –jeśli tak, to wyłączyć masę. Lekko przestudzić i ucierać przez dłuższą chwilę, a następnie dodać miękkie masło i ucierać przez kolejne kilka minut. Natychmiast wylać na upieczony mazurek, gdyż masa bardzo szybko zastyga. Udekorować bakaliami.


SMACZNEGO!:)

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 120 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 20

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem