Mazurek kajmakowy

autor: , kategoria: ciasta kruche i francuskie, Wielkanocne potrawy , dodano: 2012-04-09
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Mazurek kajmakowy
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Mazurek kajmakowy

Składniki:

  • amoniak [3 łyżeczki]
  • mąka pszenna [1 kg]
  • masło [1 kostka]
  • smalec [1 kostka]
  • jajka [4 szt.]
  • cukier [20 dag] (można mniej lub więcej, w zależności od upodobania)
  • śmietana [100 ml]
  • masa kajmakowa [1 op.] (może być gotowa albo taka do ugotowania z mleczka skondensowanego)
  • bakalie (do ozdobienia)

Przygotowanie:

Porcja na 3 średniej wielkości blachy.

Mąkę posiekać z masłem i smalcem. Dodać jaja i cukier, posiekać. Amoniak wymieszać ze śmietaną, dodać do reszty składników. Zagnieść jednolite ciasto.

Rozwałkować na kształt kwadratu. Zawinąć boki.

Piec w temperaturze 160-170 st. z termoobiegiem, aż ciasto się zarumieni. Wyjąć z piekarnika i dobrze ostudzić.

Na ostudzone ciasto wyłożyć masę kajmakową, równomiernie rozsmarować.

Ozdobić bakaliami.

Smacznego! :)

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 45 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 3

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)
  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem