WIELKANOCNA BABKA DROŻDŻOWA mojej Mamy

autor: , kategoria: ciasta drożdżowe, Wielkanocne potrawy , dodano: 2012-04-09
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! WIELKANOCNA BABKA DROŻDŻOWA mojej Mamy
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! WIELKANOCNA BABKA DROŻDŻOWA mojej Mamy
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! WIELKANOCNA BABKA DROŻDŻOWA mojej Mamy
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! WIELKANOCNA BABKA DROŻDŻOWA mojej Mamy
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! WIELKANOCNA BABKA DROŻDŻOWA mojej Mamy
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! WIELKANOCNA BABKA DROŻDŻOWA mojej Mamy
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! WIELKANOCNA BABKA DROŻDŻOWA mojej Mamy
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! WIELKANOCNA BABKA DROŻDŻOWA mojej Mamy
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! WIELKANOCNA BABKA DROŻDŻOWA mojej Mamy
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! WIELKANOCNA BABKA DROŻDŻOWA mojej Mamy

Składniki:

  • mąka pszenna [50 dag]
  • cukier [15 dag]
  • mleko [0.25 l]
  • żółtko z jajka [5 szt.]
  • drożdże [6 dag]
  • masło [10 dag]
  • aromat waniliowy do ciast [1 łyżka]
  • skórka z cytryny [1 szt.] (otarta na tarce)
  • rodzynki [5 dag]
  • margaryna [1 łyżeczka] (do wysmarowania formy)
  • cukier puder [2 łyżki] (do posypania lub wykonania lukru)
  • skórka z pomarańczy [2 łyżki] (ew. do dekoracji)

Przygotowanie:

1.Zrobić rozczyn z 10 dag mąki, mleka i drożdży roztartych z cukrem. Pozostawić do wyrośnięcia.
2.Do pozostałej części mąki zetrzeć skórkę ze sparzonej gorącą wodą cytryny
3.Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę.
4.Do mąki ze skórką cytrynową dodać ubite żółtka oraz wyrośnięty rozczyn, szczyptę soli, aromat waniliowy i długo wyrabiać, aż powstaną pęcherzyki.
5.Stopić masło i przestudzić, a następnie wlać powoli do masy i dodać uprzednio namoczone rodzynki. Wyrabiać przez kilka minut.
6.Formę wysmarować tłuszczem i obsypać mąką.
7.Ciasto włożyć do formy (1/3 wysokości) i postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
8.Gdy forma będzie prawie pełna, włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 50 minut.
9.Lekko schłodzić i wyjąć ostrożnie z formy. Następnie posypać cukrem pudrem lub polać lukrem i udekorować, np. rodzynkami lub skórką pomarańczową.



Ten przepis jest w mojej rodzinie od pokoleń i zawsze robi furorę!;)

Smacznego!:)

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 180 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 20

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: imbirowa kruszonka

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką