Świąteczna rolada z kaparami, marynowanym pieprzem i pomidorami

  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Świąteczna rolada z kaparami, marynowanym pieprzem i pomidorami
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Świąteczna rolada z kaparami, marynowanym pieprzem i pomidorami

Składniki:

Przygotowanie:

Umytą pierś z indyka obkrawamy do kształtu prostokąta. Odkrojone mięso wrzucamy do stacjonarnego blendera.

Powstały ‘prostokąt’ nacinamy tak, by mięso można było rozłożyć jak książkę. Jednakże nie do samego końca.

Mięso rozbijamy tłuczkiem. Gdyby indyk nie miał kształtu prostokąta spokojnie można skorygować go odcinając krzywizny nożem. Odcięte elementy wrzucamy do blendera.

Do naszego blendera, w którym mamy odkrojone wcześniej mięso, wbijamy jajko i dodajemy 100 ml śmietany.

Całość miksujemy na gładką masę, a następnie mięso na roladę i farsz solimy i pieprzymy, dodajemy bazylii i czosnku do smaku.

Do naszego farszu dodajemy pokrojone oliwki i pomidory na kostkę, kapary i pieprz.

Całość mieszamy do jednolitej konsystencji

Pod rozbite mięso podkładamy rozcięty rękaw do pieczenia, a na środek rolady wykładamy farsz. Ważne, by był mniej więcej na środku, podłużnie nałożony.

Mięso zawijamy na farsz z jednej i drugiej strony.

Całość ściskamy i zapinamy wykałaczkami

Zawijamy nasze mięso w folię i jak cukierek zawiązujemy na końcach

Owijamy roladę dodatkowo w folię aluminiową.

Wkładamy mięso do naczynia z wodą. Dosłownie ociupinę, 1 wysokości formy.
Pieczemy w 175 stopniach około 45-55 min.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 100 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 18

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe