Wielkanocny żurek w chlebowych miseczkach

autor: , kategoria: Wielkanocne potrawy , dodano: 2012-04-10
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Wielkanocny żurek w chlebowych miseczkach
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Wielkanocny żurek w chlebowych miseczkach
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Wielkanocny żurek w chlebowych miseczkach
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Wielkanocny żurek w chlebowych miseczkach
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Wielkanocny żurek w chlebowych miseczkach
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Wielkanocny żurek w chlebowych miseczkach
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Wielkanocny żurek w chlebowych miseczkach
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Wielkanocny żurek w chlebowych miseczkach
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Wielkanocny żurek w chlebowych miseczkach
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Wielkanocny żurek w chlebowych miseczkach

Składniki:

Przygotowanie:

Chlebowe miseczki: Drożdże rozpuszczam w ciepłej wodzie z cukrem, dodaję resztę składników i dokładnie mieszam. Wyrabiam ciasto, w razie potrzeby lekko podsypując mąką. Odstawiam pod przykryciem w ciepłe miejsce na godzinę wyrastania. Po tym czasie dzielę ciasto na 4 równe części. Z każdej odejmuję 12 g (na pompony bułeczek). Kulki ciasta rozpłaszczam na kształt koła i zbieram brzegi do środka, tak, aby uformować sakiewkę. Dzięki temu bułeczki będą naprężone i urosną do góry. Łączeniem do dołu układam na papierze do pieczenia i ostawiam na ok. 30 minut wyrastania. Smaruję żółtkiem roztrzepanym z 2 łyżeczkami wody. Dekoruję pomponikami z ciasta. Wstawiam do nagrzanego do 200°C piekarnika i piekę ok. 15 minut, aż będą rumiane. Odstawiam by przestygły, nożem odcinam wierzch i wyjmuję miąższ ze środka.

Żurek: Kiełbasę kroję na plasterki. Marchewkę i czosnek obieram. Wkładam warzywa i kiełbasę do garnka, zalewam gorącym wywarem. Dodaję ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, przyprawę do żurku. Gotuję ok. 10-15 minut. Wlewam stopniowo zakwas na żurek, próbuję, w razie czego dolewam więcej, tak aby otrzymać odpowiedni smak (ja lubię dość kwaśny). Doprowadzam do zagotowania. Wsypuję majeranek, dodaję śmietanę i ponownie doprowadzam do zagotowania. Marchewkę wyjmuję, kroję w plasterki. Ugotowane jajka obieram i kroję w plasterki.

Do wydrążonych miseczek chlebowych wlewam zupę, dekoruję plasterkami marchewki, jajka i kiełbasy oraz natką pietruszki. Od razu podaję.

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 2 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 120 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • Carmelka1988, 2013-03-10 22:20:10
    Carmelka1988
    1
    Ciekawy sposób podania wlasnie szukalam takiego przepisu na chlebowe miseczki do żurku
  • aaanitka86, 2013-03-11 11:55:37
    aaanitka86
    o na pewno zrobię ILKA(do dziś znałam Cię tylko z mniamniam ), szczerze powiem, że twoje przepisy mi się zawsze udają, a kajzerki są u mnie w domu hitemFajnie, że jesteś!
    Komentarz
  • snow_storm, 2013-03-16 22:38:28
    snow_storm
    Komentarz
  • megamix, 2013-04-11 10:56:52
    megamix
    0
    na wielkanoc zrobiłam ten żurek http://alturl.com/8h5m5 był bardzo smaczny polecam
  • Justa_80, 2013-05-29 11:38:53
    Justa_80
    Przepis pierwsza klasa Żurek był smaczny i zaskoczyłam wszystkich sposobem podania
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem