ciasto marchewkowe

autor: , kategoria: ciasta ucierane , dodano: 2009-12-15
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! ciasto marchewkowe
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! ciasto marchewkowe

Składniki:

Przygotowanie:

wszystko rozgrywa sie jednej misce, więc jakże proste to ciasto

utrzeć jaja z cukrem, dodać mąkę, olej i marchew (ważna jest kolejność), miksując doprowadzić do jednolitej masy
dodać proszek do pieczenia, sodę, cynamon, orzechy i rodzynki

piec w temp. 180 stopni przez 40minut

można pokusić sie o polewę z 4 łyżeczek cukru, łyżeczki masła, szczypty wody i łyżki kakao

jeśli awaryjnie braknie nam części marchewki można spokojnie zetrzeć jabłko

smacznego!

    Śr. ocena: 4.00 / recenzji: 6 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 15 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 10

Komentarze

  • wydziergana, 2009-12-29 00:40:27
    wydziergana
    1
    przepyszne ciasto, sama mam ten przepis i zawsze się udaje!
  • kika171, 2010-01-10 17:30:37
    kika171
    0
    Ciasto jest naprawdę godne polecenia Robię niemal identyczne z polewą z serków topionych, ale bez rodzynek
  • ankaa86, 2010-01-31 13:05:08
    ankaa86
    Właśnie zrobiłam i się piecze, spróbuję i wtedy wystawię ocenę
    Komentarz
  • ankaa86, 2010-01-31 17:31:01
    ankaa86
    1
    I spróbowałam... Pychota!!!
  • pysiamn, 2010-01-31 17:47:35
    pysiamn
    Słyszalam o tym przepisie ,a le nie robilam dodaję do kolejki ...jak zrobię ..ocenię :P
    Komentarz
  • annula22, 2010-02-22 21:45:42
    annula22
    1
    Zrobiłam. troche takie blinowate wyszlo ale mysle ze takie byc musialo.ogolnie smaczne nawet maz powiedzial ze dobre a to juz cos znaczy :P moze jeszczek iedys zrobie
  • Apsik, 2010-06-30 15:24:28
    Apsik
    0
    Ciasto wyszło gumowate, z zakalcem (podejrzewam, że to wina ilości oleju) i niestety mało przypominało prawdziwe ciasto marchewkowe.
    Często kupuję ciasto marchewkowe, które jest przepyszne w smaku i ma trochę inną "konsystencję". Do tego ciasta i tego smaku porównałam ciasto z przepisu, stąd ocena.
  • lisbeth82, 2010-07-21 08:26:28
    lisbeth82
    ciasto wygląda smakowicie i chetnie je spróbuje upiec ,ale mam pytanie czy proszku do pieczenia rzeczywiście ma być aż 2 łyżki?
    Komentarz
  • viki1988, 2010-07-30 12:52:29
    viki1988
    0
    Moim zdaniem przepis na to ciasto jest niedopracowany... Mając na uwadze powyższe komentarze oleju dałam 3/4 szklanki i dobrze zrobiłam, jednak pomimo tego ciasto wyszło gumowate, zbyt "mokre", nie można ukroić zgrabnego kawałka bo się rozwala... W smaku jest na prawdę dobre, jednak takich rozciapanych kawałków gościom bym nie podała... Uważam że powinno zmniejszyć się ilość oleju do 1/2 szklanki, jajka z 4 do 2-3 , dodać trochę więcej mąki oraz wydłużyć czas pieczenia do ok.50 min.- może wtedy by lepiej wyszło
  • lisbeth82, 2010-09-15 10:21:48
    lisbeth82
    Zrobiłam to ciasto,ale strasznie opadło i wyszło trochę gumowate,ale w smaku jest pyszne.
    Komentarz
  • katakumba, 2011-02-25 15:55:55
    katakumba
    majac na uwadze wasze komenatrze wyprobowalam z mniejsza iloscia oleju (3/4 szklanki) oraz 3 jaja.
    zrobilam z tego muffinki i wyszlo calkiem zgrabnie
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe