Wielkanocny baran z bagien Mississippi

autor: , kategoria: ciasta z masą, Wielkanocne potrawy , dodano: 2012-04-10
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Wielkanocny baran z bagien Mississippi
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Wielkanocny baran z bagien Mississippi
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Wielkanocny baran z bagien Mississippi
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Wielkanocny baran z bagien Mississippi
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Wielkanocny baran z bagien Mississippi
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Wielkanocny baran z bagien Mississippi

Składniki:

  • masło [250 g]
  • czekolada gorzka [50 g]
  • kawa rozpuszczalna [2 łyżeczki]
  • woda [180 ml]
  • mąka pszenna [300 g]
  • soda oczyszczona [1 łyżeczka]
  • proszek do pieczenia [0.5 łyżeczki]
  • kakao [70 g]
  • cukier [250 g]
  • jajka [4 szt.]
  • jogurt naturalny [120 ml]
  • olej [2 łyżki]
  • olej [2 łyżki]
  • śmietana 30 [2 szt.]
  • serek mascarpone [0.833 op.]
  • cukier puder [3 łyżki]
  • kolorowy lukier i draże [1 szt.] (do dekoracji)

Przygotowanie:

W 180 ml wody w garnku rozpuszcamy czekoladę, masło i kawę rozpuszczalną. Podgrzewamy powoli i mieszamy aż zrobi się gładki, jednolity krem.

Zostawiamy do ostygnięcia.

Mąkę mieszamy w naczyniu razem z kakao, proszkiem, sodą oczyszczoną i cukrem. Dodajemy 4 jajka uprzednio roztrzepane z jougrtem i olejem i stopniowo wyrabiamy łyżką. Powoli dodajemy masę z czekoladą. Silikonową formę w kształcie baranka wysmarować masłem i wlać całą masę.

Piec w 160oC przez około 1,5 godziny lub odrobinę mniej - należy sprawdzać by ciasto było odpowiednio wilgotne, nie wysuszone.

Jak ciasto ostygnie zacvzynamy dekoracje - niektóre elementy kolorowym lukrem, inne drażami.

Przed samym podaniem robimy "futerko" - ubijamy 2 śmietany, pod koniec ubijania dodajemy cukier. Serek mascarpone mieszamy łyżką, następnie dodajemy łyżką ubitą śmietanę i delikatnie mieszamy. Nakładamy za pomocą rękawa do dekoracji ciast.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 100 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 12

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: piernik świąteczny

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 2
     Krokiety z rożków waflowych (nadziewane mięsem i pieczarkami)
  • Mniam: 3
    Racuchy na jogurcie:hit ekspresowej kuchnii
  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)
  • Mniam: 1
    Panna cotta