Wielkanocny baran z bagien Mississippi

autor: , kategoria: ciasta z masą, Wielkanocne potrawy , dodano: 2012-04-10
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Wielkanocny baran z bagien Mississippi
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Wielkanocny baran z bagien Mississippi
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Wielkanocny baran z bagien Mississippi
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Wielkanocny baran z bagien Mississippi
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Wielkanocny baran z bagien Mississippi
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Wielkanocny baran z bagien Mississippi

Składniki:

Przygotowanie:

W 180 ml wody w garnku rozpuszcamy czekoladę, masło i kawę rozpuszczalną. Podgrzewamy powoli i mieszamy aż zrobi się gładki, jednolity krem.

Zostawiamy do ostygnięcia.

Mąkę mieszamy w naczyniu razem z kakao, proszkiem, sodą oczyszczoną i cukrem. Dodajemy 4 jajka uprzednio roztrzepane z jougrtem i olejem i stopniowo wyrabiamy łyżką. Powoli dodajemy masę z czekoladą. Silikonową formę w kształcie baranka wysmarować masłem i wlać całą masę.

Piec w 160oC przez około 1,5 godziny lub odrobinę mniej - należy sprawdzać by ciasto było odpowiednio wilgotne, nie wysuszone.

Jak ciasto ostygnie zacvzynamy dekoracje - niektóre elementy kolorowym lukrem, inne drażami.

Przed samym podaniem robimy "futerko" - ubijamy 2 śmietany, pod koniec ubijania dodajemy cukier. Serek mascarpone mieszamy łyżką, następnie dodajemy łyżką ubitą śmietanę i delikatnie mieszamy. Nakładamy za pomocą rękawa do dekoracji ciast.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 100 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 12

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe