Jajka niespodzianki

autor: , kategoria: ciasteczka, Wielkanocne potrawy , dodano: 2012-04-10
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Jajka niespodzianki
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Jajka niespodzianki
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Jajka niespodzianki
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Jajka niespodzianki
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Jajka niespodzianki
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Jajka niespodzianki
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Jajka niespodzianki
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Jajka niespodzianki
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Jajka niespodzianki
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Jajka niespodzianki

Składniki:

Przygotowanie:

Zaskakujący, intensywnie czekoladowy deser przełamany nutą soczystej pomarańczy. Podany jako klasyczne "jajka na twardo" zaskoczy gości - oryginalnością i swoim ciekawym smakiem.

1. W umytych, osuszonych jajkach zrobić delikatnie za pomocą korkociągu lub ostrego nożyka dziurkę z jednej strony i powiększyć ją do wielkości około 0,5 cm. Następnie za pomocą wykałaczki należy usunąć ze skorupki białko wraz z żółtkiem. Zawartość trzech jajek pozostawić w osobnej misce - będzie potrzebne do ciasta. Tak przygotowaną skorupkę przepłukać pod bieżącą wodą i włożyć do garnka z zimną, osoloną wodą, tak aby do wnętrza skorupek również dostała się woda. Zagotować i gotować 2-3 minuty. Po tym czasie wygotowane skorupki przelać zimną wodą i zostawić odwrócone dziurą w dół aż do całkowitego wyschnięcia.

2. W tym czasie przygotować ciasto. Do szklanej misy należy wrzucić połamane w kostki czekolady i masło i postawić ją na garnku z gotującą się wodą. Od czasu do czasu mieszając pozwolić im się rozpuścić. Gdy ładnie się połączą dodać brązowy cukier i mieszać aż do pozbycia się grudek. Zdjąć z kąpieli wodnej i lekko przestudzić. Do przestudzonego dodać przesianą mąkę, trzy jajka, kakao, olejek pomarańczowy (w zależności od preferencji smakowych można dodać w minimalnej wersji 5-6 kropel lub więcej). Całość zmiksować do uzyskania gładkiej masy. Dodać otartą skórkę z pomarańczy i delikatnie połączyć z ciastem.

3. W wysuszone skorupki należy wlać odrobinę oleju i potrząsnąć nią, aby olej pokrył dobrze ścianki, po czym pozostały olej przelać do następnej skorupki. Dzięki temu jajka będą się lepiej obierać. Do szprycy lub rękawa cukierniczego z cienką końcówką należy przełożyć ciasto i przez zrobione wcześniej dziurki napełniać nim skorupki. Należy pamiętać, że w trakcie pieczenia ciasto urośnie i nie należy napełniać nim jajek do pełna. Gotowe, napełnione jajka należy włożyć do formy na muffinki robiąc wcześniej dla nich z folii aluminiowej osłonki - tak by jajko stało stabilnie a ciasto się nie wylewało. Włożyć do nagrzanego piekarnika w temp. 180 stopni na około 25 minut. Wyjąć, wystudzić. Powstałą wcześniej dziurkę można "zamaskować" gęstym, białym lukrem.
Podawać wystudzone i obierać jak klasyczne jajka.
Smacznego!

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 90 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 10

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe