Wielkanocne Jajka w wersji Glamour
Składniki:
- jajka [5 szt.] (kurze)
- jogurt grecki [4 łyżki]
- żurawinowy dzem [2 łyżeczki] (bez owoców)
- chrzan [1 łyżeczka] (tarty)
- koncentrat barszczu czerwony [5 łyżek]
- kawior [5 łyżeczek] (czarny)
- skórka z cytryny [3 łyżeczki] (otarta)
- sól morska [1 szczypta]
- pieprz cayenne [1 szczypta]
Przygotowanie:
Jajka umyć, zalać zimną wodą, zagotować, gotować 10 min., na twardo, jajka wyjąc i potłuc w ten sposób, aby skorupka drobno popękała, nie obierać! Do gorącej wody, po gotowaniu jajek, wlać koncentrat buraczany, włożyć jajka i gotować 2 min., wyłączyć i odstawić na kolejne 15 min. Po tym czasie wyjąć jajka i zanurzyć w zimnej wodzie, ostudzić, oczyścić ze skorupek, przekroić każde jajko wzdłuż na pół i wyłożyć na paterę.
Jogurt zmiksować z żurawinowym dżemem, bez owoców, i chrzanem na puszysty, gładki mus, doprawić solą i pieprzem - wstawić do lodówki na na 20 min. Za pomocą szprycy wyciskać mus na połówki jajek, na mus wyłożyć po pół łyżeczki kawioru i posypać startą skórką z cytryny, schłodzić.
Polecany film:
Kasia Gotuje z Polki.pl - Jajka faszerowane pikantne FB
Komentarze