Rolada - makowiec

autor: , kategoria: ciasta kruche i francuskie, Wielkanocne potrawy , dodano: 2012-04-11
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Rolada - makowiec
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Rolada - makowiec

Składniki:

Przygotowanie:

Krok 1. Osączony mak wsypujemy do garnka i zalewamy ciepłym mlekiem. Po 15 minutach stawiamy na ogniu i podgrzewamy na niewielkim płomieniu przez ok. 30 minut.

Krok 2. Osączamy mak na sicie wyłożonym lnianą ściereczką, dokładnie odciskamy (masa makowa nie może być rzadka) i mielimy 2-3 razy w maszynce o najmniejszych oczkach.

Krok 3. W garnku rozpuszczamy masło, cukier i miód, dodajemy bakalie i miąższ wydrążony z 1/2 laski wanilii i podgrzewamy przez ok. 2-3 minuty na niedużym ogniu, cały czas mieszając.

Krok 4. Do garnka z bakaliami dodajemy mak i podgrzewamy przez ok. 5 minut, cały czas mieszając. Masa powinna delikatnie zgęstnieć. Odstawiamy ją do wystudzenia.

UWAGA: przy zbyt rzadkiej masie makowej ciasto niestety się nie uda.

Krok 5. Mąkę przesiewamy do miski i cienkim strumieniem wlewamy schłodzone, stopione masło, cały czas mieszając nożem lub łopatką.

Krok 6. Drożdże rozcieramy w miseczce ze śmietaną.

Krok 7. Dodajemy do mąki 2 jajka i 1 żółtko (1 białko zostawiamy do dodania później do masy makowej), cukier puder i rozczyn drożdżowy. Siekamy całość nożem, łopatką albo siekaczem do kruchego ciasta, następnie szybko zagniatamy ciasto i przykrywamy lnianą ściereczką.

Krok 8. Białko ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z ostudzoną masą makową.

Krok 9. Ciasto dzielimy na 2 części, każdą wałkujemy w kształt prostokąta o wymiarach ok. 30×40 cm.

Krok 10. Na obydwu płatach ciasta rozsmarowujemy masę makową.

Krok 11. Szybko rolujemy ciasta, dokładnie dociskając (niedociskane ciasto nie zawinie się w roladę tylko otoczy masę makową).

Krok 12. Rolady zawijamy luźno w papier do pieczenia lub folię aluminiową (zostawiamy tyle miejsca, żeby do środka łatwo mieściła się dłoń). Roladę najlepiej ułożyć tak, żeby brzeg ciasta leżał na spodzie. Boki należy dokładnie skleić.

UWAGA: Rolady, zamiast zawijania, można też ułożyć, brzegiem do dołu, w wyłożonych papierem do pieczenia lub wysmarowanych tłuszczem keksówkach.

Krok 13. Przekładamy obie rolady na blaszkę do pieczenia i odstawiamy w ciepłe miejsce bez przeciągów do wyrośnięcia na 1 godzinę.

Krok 14. Wyrośnięte rolady wstawiamy do lekko podgrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 40 minut w temperaturze 180 st. C. Pod koniec pieczenia rozwijamy i rumienimy wierzch.

Krok 15. Wystudzonego makowca lukrujemy, usypujemy na wierzchu kilka pasków z maku i delikatnie prószymy grubo pokrojonymi, blanszowanymi orzechami.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 45 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 5

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe