Sernik wielkanocny

autor: , kategoria: serniki , dodano: 2012-04-11
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Sernik wielkanocny
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Sernik wielkanocny
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Sernik wielkanocny
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Sernik wielkanocny
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Sernik wielkanocny
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Sernik wielkanocny
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Sernik wielkanocny
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Sernik wielkanocny
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Sernik wielkanocny
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Sernik wielkanocny

Składniki:

Przygotowanie:

Etap I - spód

Dno i boki tortownicy wykładamy folią aluminiową.

Przygotowujemy kruchy spód: kruszymy herbatniki i łączymy je z orzechami (ja akurat pod ręką miałam orzechy włoskie, ale mogą być też inne), mieszamy z rozpuszczonym masłem, dodajemy do smaku cynamon. Powstałą masę układamy w formie dociskając.

Dobrze jest zaopatrzyć się w cienkie rękawiczki kuchenne, gdyż łatwiej jest dociskać spód i ciasto brudzi rękawiczki, a nie nasze ręce :-)

Po bokach brzeg powinien być wyższy i mieć ok. 2 cm.
Zapiekamy spód 10 minut w 170 stopniach (z termoobiegiem). Wyjmujemy z pieca.

Etap II - masa
Podgrzewamy śmietanę w garnku. Rozpuszczamy w niej czekoladę. Studzimy.
Ucieramy twaróg z cukrem, a następnie wbijamy kolejno jajka ciągle mieszając.
Powolutku dodajemy rozpuszczoną czekoladę ze śmietaną. Mieszamy aż wszystkie składniki się połączą.
Masę wykładamy na podpieczony spód.
Zawijamy od góry tortownicę folią aluminiową, by sernik się nie spalił. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopnia na 1h 40 minut. Wyjmujemy z piekarnika, studzimy.

Etap III - sos
Truskawki kroimy na małe kawałki i wkładamy do rondelka. Dodajemy 2 łyżki cukru pudru i 3 łyżki wody.
Mieszamy gotując na małym gazie aż składniki się połączą, a truskawki puszczą sok. Możemy zmiksować, by sos miał jednolitą konsystencję.

Sposób podania:
Gdy ciasto wystygnie posypujemy grubo cukrem pudrem i ozdabiamy ciepłym sosem i ewentualnie świeżymi owocami i listkami mięty. Możemy posypać skórką z limonki lub cytryny.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 130 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 10

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem