Rolada jabłkowa

autor: , kategoria: ciasta biszkoptowe, Wielkanocne potrawy , dodano: 2012-04-11
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Rolada jabłkowa
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Rolada jabłkowa
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Rolada jabłkowa
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Rolada jabłkowa
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Rolada jabłkowa
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Rolada jabłkowa

Składniki:

Przygotowanie:

Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić ze szczyptą soli, powoli dodawać cukier. Ciągle miksując dodać żółtka i kilka kropel aromatu waniliowego. Chwilkę miksować.Wlać olej. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Piec ok 10-15 minut w 180 stopniach. Ściereczkę posypać cukrem, na nią wyłożyć upieczony biszkopt i zwinąć w rulon.Pozostawić do wystudzenia. Masa jabłkowa: Jabłka umyć,obrać i pokroić w kosteczkę wraz z bananem.Wsypać do garnka wlewając cztery łyżki wody.Zagotować,często mieszając.Dodać cukier.Gdy jabłka będą już miękkie(nie rozgotowane) wsypać galaretkę cytrynową.Wymieszać i odstawić do wystudzenia. Rozwinąć ciasto i wyłożyć masę jabłkową.Zwinąć ponownie w rulon, pozostawić do całkowitego stężenia. Przyozdobić lukrem oraz polewą czekoladową z bitą śmietaną.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 12

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem