Sernik z pierniczkami

autor: , kategoria: serniki, Wielkanocne potrawy , dodano: 2012-04-11
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Sernik z pierniczkami
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Sernik z pierniczkami
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Sernik z pierniczkami
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Sernik z pierniczkami

Składniki:

  • margaryna [120 g] (Spód kakaowy)
  • mąka pszenna [250 g] (Spód kakaowy)
  • cukier puder [70 g] (Spód kakaowy)
  • żółtko z jajka [2 szt.] (Spód kakaowy)
  • proszek do pieczenia [1 łyżka] (Spód kakaowy)
  • twarogu półtłustego, dwukrotnie zmielonego [1 kg] (Masa serowa)
  • cukier puder [180 g] (Masa serowa)
  • cukier waniliowy [1 op.] (Masa serowa)
  • margaryna [120 g] (Masa serowa)
  • żółtko z jajka [5 szt.] (Masa serowa)
  • białka [2 szt.] (Masa serowa)
  • mąka ziemniaczana [2 łyżki] (Masa serowa)
  • aromat waniliowy [1 łyżeczka] (Masa serowa)
  • sól [1 szczypta] (Masa serowa)
  • pierniczki [1 op.] (Masa serowa)
  • gęstej śmietany 18% [250 ml] (Polewa kawowa)
  • cukier puder [4 łyżki] (Polewa kawowa)
  • naturalnej kawy rozpuszczalnej [3 łyżeczki] (Polewa kawowa)
  • wrząca woda [5 łyżek] (Polewa kawowa)
  • żelatyny spożywczej [2 łyżki] (Polewa kawowa)
  • czekolada biała [1 op.] (dekoracja)

Przygotowanie:

Ze składników na spód kakaowy zagnieść ciasto i i wyłożyć na dno blaszki.Podpiec spód przez 12 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C, wystudzić. Masa serowa: Ser dwa razy przekręcić wraz z miękką margaryną .Żółtka utrzeć z cukrem, cukrem wanilinowym na puszystą masę. Do utartej masy stopniowo dokładać twaróg i dokładnie wymieszać. Białka ubić na pianę ze szczyptą soli.Dodać do masy serowej i wymieszać.Wsypać mąkę ziemniaczaną,dodać aromat waniliowy i ponownie delikatnie wymieszać. Połowę masy serowej wyłożyć na podpieczony spód wyrównać powierzchnię i poukładać pierniczki.Drugą połowę masy serowej wyłożyć na wierzch na pierniczki i dokładnie wyrównać.Piec w 170°C przez 50 min.Po upieczeniu dokładnie ostudzić. Polewa kawowa: Żelatynę rozpuścić w 4 łyżeczkach wrzącej wody i odczekać aż lekko ostygnie. Kawę rozpuścić w jednej łyżce wrzącej wody.Śmietanę wymieszać z cukrem pudrem.Dodać rozpuszczoną kawę,wymieszać po czym dodać żelatynę i również dokładnie wymieszać.Polewę można wstawić na chwilkę do lodówki i gdy zacznie lekko tężeć przelać na sernik.Można również od razu po zrobieniu polewę przelać na sernik,wyrównać i wstawić do lodówki. Posypać białą czekoladą.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 16

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: sernik na zimno

Komentarze

  • maharet1092, 2013-11-25 11:08:22
    maharet1092
    W składnikach na spód kakowy nie ma kakaa...
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką