Szpinaketti

autor: , kategoria: makarony, dieta South Beach , dodano: 2009-12-15
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Szpinaketti
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Szpinaketti

Składniki:

Przygotowanie:

Pierś z kurczaka zmielić lub drobno pokroić, włożyć do miseczki z wyciśniętym ząbkiem czosnku, posolić, wymieszać i odstawić na jakiś czas do lodówki.
Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić pokrojoną cebulę, pierś, podsmażyć. Wrzucić szpinak, gdy się już rozmrozi dodać drugi ząbek czosnku, przyprawić do smaku i na samym końcu serek topiony. Jeżeli jest w plastrach to wrzucić na szpinak, jeżeli w kostce to można go wcześniej roztopić w mikrofalówce, dodać do szpinaku, wymieszać wszystko.
Wyłożyć na ugotowany makaron (najlepszy pełnoziarnisty)- pyyycha :)


Można zamiast serka topionego (lub oprócz niego) dodać camembert lub brie.

    Śr. ocena: 4.64 / recenzji: 14 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 15 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 2

Komentarze

  • 28nana, 2010-01-03 22:52:32
    28nana
    9
    o bogowie , jakaż to rozkosz dla moich kubków smakowych

    uwielbiam szpinak i to danie nie nudzi mi się nic a nic...
    czasem jednak dla wzmożenia wrażeń estetycznych kombinuję z rodzajami makaronu

    i zdecydowanie zwiększam ilość czosnku o 2 - 3 ząbki ( bo lubię )

    można dodać trochę białego wytrawnego wina - co nieco zmienia smak - ale za to można " pokozaczyć " przed znajomymi ;-)
  • gabka9, 2010-01-03 23:06:04
    gabka9
    Ostatnio zamiast makaronu użyłam pierożków ravioli z serem. Fantastyczne Myślę ze mięsne czy grzybowe tortellini też byłoby ok
    Komentarz
  • Osiak, 2010-01-03 23:24:36
    Osiak
    1
    Szpinaczek to jest to co tygryski lubią najbardziej
    Uwielbiam to warzywo i wszelkie wariacje na jego temat. Tu danie wydaję się być szybkie i bardziej sycące od mojego pesto, a to przez mięsko(ten wariant na pewno spodoba się bardziej panom. Polecam wszystkim wyzbycie się uprzedzeń do tego pysznego i zdrowego warzywka o!!
  • gabka9, 2010-01-18 11:55:49
    gabka9
    Osiak dokładnie, mój mężczyzna szaleje za tym daniem, nawet nauczył się sam go przyrządzać i je minimum raz w tygodniu
    Komentarz
  • dagwoj, 2010-01-30 11:50:43
    dagwoj
    Proponuje wziąc szpinak w liściach, nie dostępną w kostkach mamałygę... wygląda pięknie i smekuje doskonale. Ja osobiście zrezygnowałabym z białej cebuli - jakoś mi się ze szpinakiem gryzie, a zamiast niej dałabym czerwoną - jest łagodniejsza i mniej cebulasta w smaku, za to doskonale wygląda. Walory estetyczne mają dla mnie duże znaczenie również
    Komentarz
  • Martilla, 2010-02-14 22:16:07
    Martilla
    0
    Również polecam szpinak świeży ale z mrożonym tez jest pyszne
  • AnusiaPn, 2010-02-19 20:15:14
    AnusiaPn
    o i kolejny fajny przepis ze szpinakiem mniam! aż zgłodniałam
    Komentarz
  • Yoolia, 2010-02-23 21:55:51
    Yoolia
    2
    czego mja wczesniej nie widziałam tego przepisu. Prawie obslinilam monitor
    Rewelacja. Uwielbiam szpinak i czosnek w każdej postaci.
    Jezeli nie mamy świezego szpinaku to z mrożonych wybierajmy taki w kulkach/brykiecie - jest grubiej mielony niż ten w taflach.
  • gabka9, 2010-02-23 22:06:32
    gabka9
    Yoolia z tym szpinakiem masz rację. Ja używam tego z biedronki, można go podzielić a poza tym nie nie robi się z niego lejąca papka tylko konkret
    Komentarz
  • Yoolia, 2010-02-24 21:37:05
    Yoolia
    tak, ten z biedronki jest świetny
    Komentarz
  • Papryczkaa, 2010-03-26 14:16:01
    Papryczkaa
    2
    tez uzywam szpinaku z biedronki
    zrobilam ten przepis bez kurczaka, bo nie jadam.. i wyszedl swietnie
    dodalam tylko troche wiecej czosnku
  • mooonik, 2010-03-26 15:01:02
    mooonik
    3
    Właśnie mi się przypomniało, że robiłam i zapomniałam ocenić.
    Robiłam wg przepisu i moje uwagi:
    - całe opakowanie makronu i szpinaku na dwie osoby to stanowczo za dużo( mam na myśli op. 0,5kg makaron i 450dkg szpinak, jako że nie sprecyzowane w przepisie, przyjęłam standardowe dostępne w sklepach)
    - tak samo z kurczakiem, dwie piersi to za dużo
    - więcej czosnku, my daliśmy chyba z 5 ząbków,
    - jeden serek topiony to trochę za mało, zrobiła się taka ciapa, dopiero po dodaniu drugiego, jako tako się związało.
    Dla tych co dopiero zamierzają robić, proponuje wykorzystać połowę składników tu podanych, zupełnie wystarczy dla bardzo głodnych dwóch osobników

    Nam zostało na drugi dzień, ale po podgrzaniu nie smakowało już tak dobrze, jak świeże.

    Tak więc odejmuje pół gwiazdki za małą niedokładność
  • gabka9, 2010-03-31 18:07:11
    gabka9
    Mooonik z tym makaronem masz rację, nie wiem jak to się stało że wpisałam całe opakowanie. Spokojnie wystarczy 1/2. Natomiast co do piersi z kurczaka- my z TŻ jesteśmy zwolennikami spożywania dużej ilości białka w posiłkach, więc kwestia gustu Co do szpinaku- to chyba zależy od jego jakości. Ja robię zawsze z całej paczki i jest ok (dla mnie i wiecznie nienajedzonego TŻ )
    Serek- kwestia gustu, staram się go nie nadużywać, ewentualnie dodaję mleka lub jogurtu.
    Komentarz
  • kingamajjj, 2011-02-12 12:07:06
    kingamajjj
    Wszystko co lubię! Pierś z kurczaka, pełnoziarniste spaghetti, szpinak i czosnek. Super alternatywa dla tradycyjnego, tuczącego spaghetti
    Komentarz
  • Rajni, 2011-07-05 18:04:45
    Rajni
    1
    Lubię wszystkie składniki z osobna, ale nigdy nie pomyślałam żeby je w ten sposób połączyć. Danie to jest proste i szybkie w przygotowaniu. Jednak podobnie jak mooonik zmniejszyłam ilość składników. Jak na moje standardy całe opakowanie makaronu i podwójna pierś z kurczaka to za dużo. Jednak mimo tego małego mankamentu przepisu danie jest smaczne, na pewno zagości na moim stole jeszcze nie raz.
  • kasienka.b, 2012-03-15 21:23:34
    kasienka.b
    0
    Bardzo smaczne danie Wybrałam wersję z serkiem topionym. Przepis w 100% trafiony, polecam zagorzałym fankom i początkującym adeptkom szpinaku w kuchni
  • esfira, 2012-04-22 13:09:44
    esfira
    0
    prosty przepis, który wypróbowałam w wielu wariacjach, szpinak, makaron, czosnek i gałka muszą być, a reszta jak kto woli. Ja zazwyczaj nie dodaję kurczaka, a zamiast serka topionego fetę, bo dla mnie serek topiony to straszna sztuczność :/ czasem dodaję jeszcze śmietanę do szpinaku. Prosty i szybki obiad polecam szpinak w kawałkach, a nie ten w tafli, bo się nie mieści na patelni
  • pannaswieczka, 2012-04-23 03:47:11
    pannaswieczka
    Proponuję zamienić kurczaka na wędzone tofu z Polsoi . Niebo w gębie
    Komentarz
  • majqnia, 2013-08-12 20:12:35
    majqnia
    0
    uwielbiam! i polecam, właśnie zjadłam już nie pierwszy raz mniam mniam
  • Ieka, 2013-09-17 09:14:18
    Ieka
    uwielbiam szpinak a do tego danie dietetyczne, to już mam dziś obiadek
    Komentarz
  • Kaoru22, 2013-10-06 14:51:49
    Kaoru22
    0
    Świetny przepis Lubię solidne posiłki więc na wierzch poleciał jeszcze żółty ser. Taka mała sugestia - jeśli lubicie aromat czosnku radzę dać 3 a nawet 4 ząbki. Genialne jedzonko - szybkie, tanie, pyszne i sycące (ilość z przepisu starczyła na obiad dla 2 osób ale przyznam że generalnie bardzo dużo jemy).
  • studentkaAM, 2014-05-25 18:54:52
    studentkaAM
    0
    Robiąc szpinaketti z tych proporcji przypraw wychodzi nam niestety niewiadomo jaki bezpłciowy makaron. Niestety. Radzę dodać min. 3 żabki czosnku do samego szpinaku plus 1 do kurczaka. Na soli też nie warto oszczędzać, bo mimo że ja z tych małosolących, to tutaj musiałam dosalać 3 razy, żeby wydobyć jakiś smak. Po porządnym doprawieniu w końcu moje kubki smakowe były zadowolone. Prosty i szybki sposób na sycący obiad. Ale ja swoją ulubioną wariację na temat szpinaku juz mam i dalej pozostaję jej wierna.
    Niemniej jednak ten przepis wypróbować warto
  • soczystamalina, 2014-05-27 18:04:24
    soczystamalina
    0
    Z kurczakiem brzmi pysznie ja zamiast niego daje ser feta i bez cebuli. Pychotka
  • LosAnnas, 2014-05-28 11:08:31
    LosAnnas
    0
    A ja tak sobie myślę, że można dodać sera blue albo fety zamiast topionego... W weekend spróbuję zrobić wersję z blue. Powinien nadać trochę pikanterii i słonego smaku... Poza tym po prostu uwielbiam blue !

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem