Rolada Śmietankowa z galaretką

autor: , kategoria: ciasta biszkoptowe, Wielkanocne potrawy , dodano: 2012-04-11
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Rolada Śmietankowa z galaretką
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Rolada Śmietankowa z galaretką
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Rolada Śmietankowa z galaretką
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Rolada Śmietankowa z galaretką
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Rolada Śmietankowa z galaretką
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Rolada Śmietankowa z galaretką
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Rolada Śmietankowa z galaretką
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Rolada Śmietankowa z galaretką
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Rolada Śmietankowa z galaretką
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Rolada Śmietankowa z galaretką

Składniki:

  • olej [1 łyżka] (Ciasto)
  • jajka [4 szt.] (Ciasto)
  • cukier [15 dag] (Ciasto)
  • mąka pszenna [0.75 szklanki] (Ciasto)
  • kakao [2 łyżki] (Ciasto)
  • proszek do pieczenia [1 łyżka] (Ciasto)
  • śmietana 18% [1 l] (Krem:)
  • żelatyna [3 łyżki] (Krem:)
  • cukier puder [4 łyżki] (Krem:)
  • galaretka zielona [1 op.] (Krem:)
  • margaryna [0.5 kostki] (Polewa)
  • cukier puder [1 szklanka] (Polewa)
  • kakao [3 łyżki] (Polewa)

Przygotowanie:

Rozrobioną galaretkę wylać na głęboki talerz. Rozrobić w 1/2 szklanki gorącej wody wstawić do lodówki do zastygnięcia. CIASTO:Ubić białka z cukrem, dodać żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia i kakaem przesianą przez sitko. Dodać olej delikatnie mieszając. Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok.15 min w 180 stopniach. Ściereczkę posypać cukrem pudrem, na nią wyłożyć upieczony biszkopt i zwinąć w rulon. KREM: Galaretkę pokroić w kosteczkę. 3 łyżki żelatyny rozrobić z 4 łyżkami gorącej wody. Śmietanę wymieszać z cukrem pudrem i żelatyną. Wymieszać z galaretką. Na chwilę wstawić do lodówki aby śmietana lekko stężała. Gdy śmietana będzie już na wpół stężała , rozwinąć ciasto i wyłożyć śmietanę. Zwinąć ponownie w rulon, pozostawić do całkowitego stężenia. Polewa: Margarynę rozpuścić, dodać cukier i kakao dokładnie wymieszać,gotować na małym ogniu ,aż zacznie gęstnieć. Wylać i rozsmarować na roladę. Udekorować kremem.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 50 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 10

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: piernik świąteczny

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką