Panna cotta

autor: , kategoria: kremy i musy , dodano: 2012-04-11
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Panna cotta
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Panna cotta
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Panna cotta
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Panna cotta

Składniki:

Przygotowanie:

Pyszny włoski deserek. Najlepiej przygotować go dzień wcześniej.
Deser jest banalnie prosty, jeżeli potrafisz zrobić budyń, panna cotta na pewno wyjdzie Ci doskonale:)

Przepis:

250 ml mleka (min. 2 proc.)
250 ml śmietanki kremówki
laska wanilii
3 łyżeczki żelatyny w proszku
80g cukru

Wlewamy do garnuszka mleko i śmietankę, dodajemy cukier oraz wanilię (laseczkę należy przekroić i wyskrobać ziarenka - wszystko dodać do garnka). Do żelatyny dodac 2 łyzki zimnej wody. Mleko ze śmietanką podgrzewać aż cukier się rozpuści, zagotować, zdjąć z kuchenki. Dodać namoczoną żelatynę i energicznie mieszać do rozpuszczenia.
Teraz pozostaje juz tylko wlac płyn do filiżanek i odstawić w chłodne miejsce. Gdy wystygnie wlozyć do lodówki.
Po kilku godzinach (najlepiej aby panna cotta postała w lodówce całą noc) wlozyć filiżanki na chwilę do gorącej wody i deser wyłozyć na talerzyk. Podawać ze zmiksowanymi owocami. My uwielbiamy z sosem truskawkowym:)

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 15 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • Anka0202, 2012-04-11 16:36:46
    Anka0202
    I nie trzeba kupować Jak mój dzień wróci do normalnego tempa to pewnie zrobię Wygląda przepysznie, zwłaszcza z tym sosem
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe