AROMATYCZNA SZARLOTKA Z CYNAMONEM

autor: , kategoria: ciasta kruche i francuskie, Wielkanocne potrawy , dodano: 2012-04-11
  • Mniam: 4
    Mniam zdjęcie! AROMATYCZNA SZARLOTKA Z CYNAMONEM
    Mniam: 4
    Mniam zdjęcie! AROMATYCZNA SZARLOTKA Z CYNAMONEM
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! AROMATYCZNA SZARLOTKA Z CYNAMONEM
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! AROMATYCZNA SZARLOTKA Z CYNAMONEM
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! AROMATYCZNA SZARLOTKA Z CYNAMONEM
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! AROMATYCZNA SZARLOTKA Z CYNAMONEM
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! AROMATYCZNA SZARLOTKA Z CYNAMONEM
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! AROMATYCZNA SZARLOTKA Z CYNAMONEM
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! AROMATYCZNA SZARLOTKA Z CYNAMONEM
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! AROMATYCZNA SZARLOTKA Z CYNAMONEM

Składniki:

Przygotowanie:

PRZYGOTOWANIE CIASTA:
Wszystkie składniki razem posiekać, szybko zagnieść ciasto.
2/3 ciasta chłodzić w lodówce, a 1/3 włożyć do zamrażarki (żeby było łatwiej zetrzeć ją na tarce) przez ok. 30-60 minut.

PRZYGOTOWANIE JABŁEK:
Jabłka obrać, wykroić środki i pokroić na małe kawałki/ plasterki. Wymieszać z cynamonem i cukrem wanilinowym.

2/3 schłodzonego ciasta rozwałkować i wyłożyć nim wysoką formę 30/20 cm, zostawiając 1/3 ciasta na wierzch. Podgrzać piekarnik do 160 stopni.

Opcjonalnie można przygotować wtym czasie masę z pozostałych białek:

3 białka
3 łyżki cukru
1 czubata łyżeczka mąki kartoflanej
Białka ubić do sztywności, następnie zmiksować z cukrem i na końcu dodać kartoflankę


Na surowym cieście ulożyć wszystkie jabłka, na to ew. wyłożyć białka ubite z cukrem i na tę warstwę zetrzeć na tarce resztę ciasta.

Wstawić do podgrzanego piekarnika i podnieść temperaturę do 180 stopni. Piec około 60 minut, aż ciasto się zrumieni.

Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem i udekorować laskami cynamonu.


Powodzenia!:)

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 2 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 100 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 24

Komentarze

  • studentkaAM, 2012-09-30 08:43:29
    studentkaAM
    0
    Moja ukochana wersja szarlotki Dzięki dodaniu mąki ziemniaczanej pianka w końcu mi nie opadła! Bardzo, bardzo dziękuję za ten przepis
  • pinaplesss, 2012-09-30 14:49:11
    pinaplesss
    studentkoAM, spróbuj dodać budyń do pianki zamiast mąki ziemniaczanej, będzie smaczniej
    Komentarz
  • studentkaAM, 2012-09-30 23:20:47
    studentkaAM
    O, następnym razem na pewno spróbuję
    Komentarz
  • Gwen23, 2012-12-23 10:57:26
    Gwen23
    0
    Rewelacja! najlepsza, jaką jadłam. W sam raz słodka, po prostu pyszna! dziękuję za przepis

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem