Makowiec

autor: , kategoria: ciasta drożdżowe, Wielkanocne potrawy , dodano: 2012-04-11
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Makowiec
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Makowiec
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Makowiec
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Makowiec
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Makowiec
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Makowiec
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Makowiec
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Makowiec
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Makowiec
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Makowiec

Składniki:

  • mąka [2 szklanki] (ciasto:)
  • mleko [60 ml] (ciasto:)
  • margaryna [50 g] (ciasto:)
  • żółtka z jajka [2 szt.] (ciasto:)
  • cukier [2 łyżki] (ciasto:)
  • drożdże [15 g] (ciasto:)
  • sól [1 szczypta] (ciasto:)
  • olej [2 łyżki] (ciasto:)
  • mak [1 szklanka] (masa makowa:)
  • cynamon [2 łyżki] (masa makowa:)
  • cukier [0.5 szklanki] (masa makowa:)
  • białka [2 szt.] (masa makowa:)
  • aromat migdałowy do ciast [1 łyżeczka] (masa makowa:)
  • orzechy [2 łyżki] (masa makowa:)
  • Lukier
  • skórka pomarańczowa [3 łyżeczki] (do ozdoby)

Przygotowanie:

Margarynę roztopić i ostudzić.Mleko delikatnie podgrzać.Do mleka wsypać cukier oraz drożdze, wymieszać i odstawić na 15 minut.Gdy rozczyn podwoi swoją objętość dodać żółtka,sól,olej,mąkę oraz margarynę roztopioną.Bardzo dokładnie zagnieść i wyrobić.Odstawić na 30 minut. Mak sparzyć i przekręcić przez maszynkę dwa razy.Ostudzić.Dodać cynamon,cukier.zapach migdałowy,orzechy oraz białka.Wymieszać. Ciasto rozwałkować i wyłożyć masę, zwinąć.Zawinąć w papier do pieczenia zostawiając troszkę miejsca ok 1 cm między papierem a ciastem.Pozostawić ponownie do wyrośnięcia.Piec w piekarniku ok 30 minut w 180 stopniach.Po upieczeniu i ostudzeniu polać lukrem i skórką pomarańczową.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 10

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: bananowiec bez pieczenia

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką
  • Mniam: 2
     Krokiety z rożków waflowych (nadziewane mięsem i pieczarkami)
  • Mniam: 3
    Racuchy na jogurcie:hit ekspresowej kuchnii
  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)