Makowiec

autor: , kategoria: ciasta drożdżowe, Wielkanocne potrawy , dodano: 2012-04-11
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Makowiec
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Makowiec
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Makowiec
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Makowiec
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Makowiec
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Makowiec
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Makowiec
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Makowiec
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Makowiec
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Makowiec

Składniki:

Przygotowanie:

Margarynę roztopić i ostudzić.Mleko delikatnie podgrzać.Do mleka wsypać cukier oraz drożdze, wymieszać i odstawić na 15 minut.Gdy rozczyn podwoi swoją objętość dodać żółtka,sól,olej,mąkę oraz margarynę roztopioną.Bardzo dokładnie zagnieść i wyrobić.Odstawić na 30 minut. Mak sparzyć i przekręcić przez maszynkę dwa razy.Ostudzić.Dodać cynamon,cukier.zapach migdałowy,orzechy oraz białka.Wymieszać. Ciasto rozwałkować i wyłożyć masę, zwinąć.Zawinąć w papier do pieczenia zostawiając troszkę miejsca ok 1 cm między papierem a ciastem.Pozostawić ponownie do wyrośnięcia.Piec w piekarniku ok 30 minut w 180 stopniach.Po upieczeniu i ostudzeniu polać lukrem i skórką pomarańczową.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 10

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe