Jajka faszerowane na śledziu

autor: , kategoria: przekąski na zimno, Wielkanocne potrawy , dodano: 2012-04-12
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Jajka faszerowane na śledziu
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Jajka faszerowane na śledziu

Składniki:

Przygotowanie:

Jajka gotujemy na twardo, przekrajamy na pół i wyciągamy żółtka. Śledzie kroimy na kawałki długości ok.6 cm

FARSZ I: Szpinak podsmażamy na patelni z dodatkiem czosnku, gdy przestygnie dodajemy do twarogu z dodatkiem jogurtu i dokładnie mieszamy (jeśli ktoś woli bardziej gładkie nadzienie można użyć blendera) doprawiamy solą i pieprzem

FARSZ II: Kaszę przygotowujemy wg przepisu, gotową mieszamy z keczupem i odrobiną posiekanej pietruszki. Doprawiamy do smaku.

Na talerzu układamy plaster śledzia i smarujemy niewielką ilością jogurtu, na to kładziemy połówkę jajka wypełnioną farszem I lub II. Na wierzchu robimy niewielki kleks z jogurtu. Całość związujemy szczypiorkiem.

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 20 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 5

Komentarze

  • Ania1282, 2014-05-16 19:59:23
    Ania1282
    0
    To u nas stały bywalec wszystkich imprez rodzinnych Naprawdę polecam! Dobry śledź (ja polecam SEKO, tradycyjny matjas, ale naprawdę jest najlepszy ze wszystkich na rynku!), kilka jajek - nie ma mowy, żeby nie wyszło!

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem