Rurki drożdżowe z kremem

autor: , kategoria: ciasta drożdżowe, Wielkanocne potrawy , dodano: 2012-04-12
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Rurki drożdżowe z kremem
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Rurki drożdżowe z kremem
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Rurki drożdżowe z kremem
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Rurki drożdżowe z kremem
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Rurki drożdżowe z kremem
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Rurki drożdżowe z kremem
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Rurki drożdżowe z kremem
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Rurki drożdżowe z kremem
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Rurki drożdżowe z kremem
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Rurki drożdżowe z kremem

Składniki:

  • cukier [3 łyżki] (Ciasto:)
  • drożdże [0.5 kostki] (Ciasto:)
  • margaryna [0.5 kostki] (Ciasto:)
  • żółtko z jajka [1 szt.] (Ciasto:)
  • mleko [0.5 szklanki] (Ciasto:)
  • sól [1 szczypta] (Ciasto:)
  • margaryna tortowa [1 kostka] (krem)
  • cukier puder [1 szklanka] (krem)
  • budyń śmietankowy [1 op.] (krem)
  • mleko [1.5 szklanki] (krem)
  • czekolada gorzka [1 op.] (dodatkowo)
  • wiórki kokosowe [4 łyżki] (dodatkowo)
  • mąka [2.5 szklanki] (ciasto)

Przygotowanie:

Drożdże wymieszać z cukrem w ciepłym mleku. Pozostawić rozczyn do wyrośnięcia. Margarynę roztopić i ostudzić. Mąkę przesiać do miski wlać rozczyn ,dodać żółtko i szczyptę soli. Wymieszać. Dodać ostudzoną margarynę oraz dokładnie wyrobić ciasto. Uformować w kulę i pozostawić na 30 minut do wyrośnięcia. Następnie ciasto ponownie wyrobić i rozwałkować na placek o grubości 2-3mm.wyciąc radełkiem długie paski o szer.2cm i nawijać na posmarowane olejem metalowe rurki tak aby zwoje zachodziły na siebie. Układać na blaszce przykrytej papierem do pieczenia. Posmarować rurki roztrzepanym jajkiem. Piec w piekarniku ok. 10-15 min w 180 stopniach aż się zarumienią. Zdjąć rurki z foremek i zostawić do ostudzenia. Krem: 1 szklankę mleka zagotować, a w połówce rozrobić proszek budyniowy. Gdy mleko się zagotuje wlać rozrobiony proszek budyniowy i dokładnie wymieszać. Zdjąć z ognia i ostudzić. Margarynę dokładnie utrzeć(zmiksować z cukrem pudrem)Dodawać po łyżeczce zimnego budyniu ciągle miksując na jednolitą masę. Następnie przełożyć krem do szprycy lub worka cukierniczego i nadziać rurki. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i posmarować wierzch rurek. Posypać wiórkami kokosowymi. Przełożyć do lodówki do zastygnięcia.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 16

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: babka-zebra na Boże Narodzenie

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    TARTA Z KURKAMI
  • Mniam: 4
    Tarta ze szpinakiem, boczkiem i fetą
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem